Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Suverénny Martikán vyhral predolympijské preteky v Broxbourne
Zdielať na

Suverénny Martikán vyhral predolympijské preteky v Broxbourne

Zdroj: TASR

Víťazom kategórie C1 mužov na predolympijských pretekoch vo vodnom slalome v novovybudovanom areáli Lee Valley White Water Centre v londýnskej štvrti Broxbourne sa stal Slovák Michal Martikán.

Jediný majiteľ štyroch olympijských vodnoslalomárskych medailí (2 - 2 - 0) na svete opäť raz potvrdil svoju výnimočnosť. S obrovským náskokom triumfoval už v predpoludňajšej kvalifikácii a bol jediným zo štartového poľa, ktorý náročnú trať zvládol v čase pod 100 sekúnd. Absolútne najrýchlejší bol síce ďalší slovenský singlista Matej Beňuš, ale mal až dva nedovolené dotyky bránky, a tak mu rozhodcovia k dosiahnutému času podľa pravidiel pripočítali 4 trestné sekundy. To ho zaradilo až na piatu priečku. Tretí Slovák v osemčlennom finále Alexander Slafkovský vynechal jednu z bránok a s 50-sekundovou penalizáciou obsadil konečné siedme miesto.

Striebro si v Broxbourne vypádloval Nemec Jan Benzien, tretí skončil Denis Gargaud Chanut z Francúzska. Ďalší Francúz dvojnásobný olympijský víťaz Tony Estanguet sa nekvalifikoval do finále, keď v semifinále skončil desiaty.

V K1 mužov sa z prvenstva tešil Čech Vavřinec Hradílek. O víťaznú radosť ho neobral ani dotyk bránky a dvojsekundová penalizácia. Slovenskí kajakári za svetom zostávajú. Ani jeden z tria Martin Halčin, Ľubomír Janček a Marcel Potočný nepostúpil z eliminácie do kvalifikačného kola, najlepší bol Halčin na 25. mieste.

Výsledky - finále:

C1:1. Michal Martikán (SR) 99,84 (0 trestných sekúnd), 2. Jan Benzien (Nem.) 100,30 (0), 3. Denis Gargaud Chanut (Fr.) 100,49 (2), ... 5. Matej Beňuš 101,80 (4), 7. Alexander Slafkovský (obaja SR) 151,84 (50)

K1 muži: 1. Vavřinec Hradílek (ČR) 94,53 (2 trestné sekundy), 2. Peter Kauzer (Slovin.) 95,50 (0), 3. Fabien Lefevre (Fr.) 97,51 (0), ... nepostúpili z eliminačného kola do kvalifikácie 25. Martin Halčin, 31. Ľubomír Janček, 37. Marcel Potočný (všetci SR)