Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Lochte na MS v Šanghaji prekonal vlastný svetový rekord
Zdielať na

Lochte na MS v Šanghaji prekonal vlastný svetový rekord

Američan Ryan Lochte v rámci štvrtkového piateho súťažného dňa na XIV. MS v plávaní v čínskom Šanghaji prekonal časom 1:54,00 vlastný svetový rekord.

Zlato získal na 200 m polohové preteky a svoj predošlý svetový rekord z Ríma 2009 zlepšil o desať stotín. Striebro získal jeho krajan a hlavný konkurent Američan Michael Phelps, bronz Maďar Cseh.

"Prekonanie svetového rekordu je vždy dôvod na veľké nadšenie. Vedel som, že to bude súboj medzi Michaelom a mnou. Pred šampionátom som naozaj tvrdo trénoval a teraz som sa dočkal odmeny," rozplýval sa 26-ročný Lochte, ktorý utvoril vôbec prvý svetový rekord od zákazu používania celotelových plaviek z konca roka 2009. Lochte zdolal Phelpsa aj v utorok na krauliarskej dvojstovke.

"Aby som bol úprimný, preteky vždy vyhrávajú najviac pripravení. A Ryan bol v tomto smere najlepší. Už dávnejšie pred pretekmi som šípil, že ich víťaz prekoná svetový rekord. Ryan sa zlepšil pod vodou, je rýchlejší. Druhá prehra s ním je pre mňa obrovská motivácia smerom k budúcoročnej olympiáde. V tomto momente som frustrovaný, ale pomôže mi to počas tvrdej práce v budúcom roku," povedal zdolaný Michael Phelps.

XIV. majstrovstvá sveta v plávaní (Šanghaj, 24. - 31. júla 2011):

MUŽI finále 200 m pol. pret.: 1. Ryan Lochte 1:54,00 - svetový rekord, 2. Michael Phelps (obaja USA) 1:54,16, 3. László Cseh (Maď.) 1:57,69