Skoro jasno
21°
Bratislava
V lukostreleckej nominácii na MS aj snoubordista Židek
Zdielať na

V lukostreleckej nominácii na MS aj snoubordista Židek

Zdroj: SITA

Slovensko bude mať na 46. svetovom šampionáte v lukostreľbe sedemčlenné zastúpenie. Slovenský lukostrelecký zväz (SLZ) nominoval na MS v Turíne (4. - 10. júla) po troch mužov v disciplíne olympijský luk (Daniel Kraváček, Martin Polakovič, Matúš Hanzlík) a kladkový luk (Miroslav Bojcún, Matúš Durný ml., Radoslav Židek), zostavu dopĺňa Lenka Harčaríková v olympijskom luku.

„Týmto podujatím sa začína kvalifikácia na olympijské hry 2012 v Londýne. Pokiaľ by sme sa umiestnili do 8. miesta, tak vybojujeme tri miestenky pre OH. V tento úspech však dúfame iba v kútiku duše, konkurencia je veľmi silná,“ povedal predseda SLZ Matúš Durný, ktorý sa vyjadril aj k očakávaniam smerom k slovenským účastníkom šampionátu: „V divízii olympijský luk štartuje 208 mužov, predpokladám, že by sa naši traja reprezentanti mohli umiestniť v prvej stovke. V divízii kladkový luk by bolo skvelé ak by jeden Slovák prenikol do top 30 a zvyšok do prvej polovice štartového poľa, teda do 65. priečky. Žien je v olympijskom luku prihlásených 151 a bolo by výborné ak by sa Lenka Harčaríková dostala do prvej sedemdesiatpäťky. V olympijskom luku by sa mohol najlepším výkonom prezentovať Daniel Kraváček, v kladkovom Miroslav Bojcún či Matúš Durný ml. Je tam síce aj Rado Židek, ten ale v tomto období skôr zbiera skúsenosti.“

Práve strieborný medailista v snouboardkrose zo zimných olympijských hier 2006 v Turíne Radoslav Židek je pre človeka neorientujúceho sa v lukostreľbe najzaujímavejším menom na slovenskej súpiske. „Spokojný by som bol s víťazstvom, pretože chcem uspieť vždy keď sa postavím na štart. Samozrejme ale nemám vysoké ambície, pretože viem, ako strieľam a na čo mám. Lukostreľba je pre mňa hobby, doplnok, venujem sa jej, pretože ma to baví. Na špičku určite nemám, možno, ak by som pred desiatimi rokmi neprestal, bolo by to iné,“ povedal 29-ročný Žilinčan. Radoslav Židek si Turín nespája so sentimentálnymi spomienkami napriek tomu, že sa práve na ZOH pred piatimi rokmi tešil ako prvý Slovák zo zisku vôbec cenného kovu v zimnom športe pod piatimi kruhmi v ére samostatnosti. „Naša súťaž vtedy prebiehala v stredisku vzdialenom asi 150 km od Turína, do tohto mesta som si prišiel iba pre medailu. Ak bude na to čas, určite by som sa vybral na prehliadku, ale pripomínať si vtedajšie okamihy nebudem, takéto záležitosti neriešim,“ uzavrel R. Židek.