Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Barániková sen o olympiáde nemieni vzdať
Zdielať na

Barániková sen o olympiáde nemieni vzdať

Po viac ako 30 rokoch by sa na olympijských hrách mohla predstaviť ďalšia slovenská šermiarka. A to už na tých v roku 2012 v Londýne. A Dagmar Barániková sa rozhodla, že tomuto cieľu podriadi všetko.

Body, ktoré potrebuje na to, aby si splnila sen, zbiera na podujatiach Svetového pohára. Cestuje doslova z turnaja na turnaj. Uplynulý pondelok sa vrátila z Číny, kde jej opäť voľajaké pribudli, budúci víkend  (24. júna) sa predstaví v Sydney.

"Problémy s časovým posunom našťastie nemám. Lepšie povedané - zakázala som si ich vnímať. Na turnaji si zmenu pásma ani nestihnem uvedomiť, keďže prídeme a hneď idem súťažiť. Ale je pravda, že keď sa vrátim domov, občas únavu cítim."

Tentoraz sa medzi dvomi medzinárodnými podujatiami predstavila na majstrovstvách Slovenska. Titul však nezískala. Vo finále prehrala s Luciou Kršňákovou 13:15. 

"Už tretí či štvrtý rok sa mi na domácom šampionáte nedarí. Ale neberiem to ako tragédiu. Mám vyššie ciele ako titul majsterky Slovenska. Brala som to ako dobrý tréning pred ďalšou súťažou, na ktorej chcem zabojovať o dôležité body pre účasť na olympiáde."

Momentálne 87. šermiarka v hodnotení Svetového pohára však už teraz vie, že sa zrejme o Londýn bude musieť pobiť na budúcoročnej aprílovej kvalifikácii.

"Priamo na olympiádu sa podľa umiestnenia v rebríčku veru asi nedostanem. Aj keď v prípade dobrého výsledku na majstrovstvách sveta by tam ešte šanca mohla byť. Keďže tie sú, rovnako ako európsky šampionát, hodnotené lepšie. Ale to by bolo aj o náhode a o šťastí, aké súperky dostanem a či mi sadnú... Teraz vidím šancu v kvalifkácii. Bude to však ťažké, keďže sa tam zíde približne 25 najlepších pretekárok starého kontinentu, ktoré do Londýna nepostúpia priamo."

Do apríla budúceho roku bude mať Barániková poriadne náročný program. Väčšina turnajov je totiž v krajinách vzdialených tisícky kilometrov. Až od februára sa niektoré budú konať aj v Európe. No a medzitým ju čaká aj niekoľko sústredení v Poľsku a Maďarsku.

Výsledky majstrovstiev Slovenska v šerme kordom

1. Lucia Kršnáková (Moderný päťboj B. Bystrica), 2. Dagmar Barániková (BŠK Martinengo Bratislava), 3. Eva Gabašová a Andrea Míčková (obe Slávia UK Bratislava) 

1. Ondrej Ille (Slávia UK Bratislava), 2. Štefan Cipár, 3. Branislav Bujnovský a Ladislav Setnický (všetci BŠK Martinengo Bratislava)

družstvá žien: 1. Slávia UK Bratislava I, 2. Klub šermu Snina, 3. Slávia UK Bratislava II

družstvá mužov: 1. BŠK Martinengo Bratislava B, 2. BŠK Martinengo Bratislava A, 3. Slávia UK Bratislava