Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Gelle s Vlčekom strieborní na ME v K2
Zdielať na

Gelle s Vlčekom strieborní na ME v K2

Zdroj: sita - Peter Gelle

Slovenský mužský dvojkajak s posádkou Peter Gelle - Erik Vlček obsadil vo finále K2 mužov na 500 m na XIII. majstrovstvách Európy v rýchlostnej kanoistike v srbskom Belehrade druhé miesto a pri svojej spoločnej premiére na medzinárodnej scéne vybojoval striebornú medailu.

Zvíťazili obhajcovia zlata z minuloročného šampionátu v španielskej Trasone Bielorusi Vadim Machnev s Romanom Piatrušenkom. Slovenská novozložená zostava za nimi zaostala o 246 tisícin sekundy (0,246 s).

"Sme veľmi spokojní, pred pretekmi sme s takýmto úspechom ani nepočítali, veď vlastne malo ísť iba o skúšku, čo dokážeme," povedal po pretekoch "háčik" lode Peter Gelle. "Po rozjazdách, v ktorých sme triumfovali, som bol optimistom a pomýšľal som na medailu, ale keď som si to potom s odstupom času prepočítal, tak som prestal veriť tomu, že dosiahneme tak vysoko. O to väčšiu radosť teraz obidvaja máme," pridal sa Erik Vlček.

Obaja tvrdili, že ich jazda nebola ideálna. "Veď sme spolu absolvovali iba pár tréningov, nemohlo to byť ešte stopercentné," hovoril Peter Gelle. "Už asi po sto metroch som zavadil pádlom o loď o na také dva-tri zábery ma to totálne rozhodilo. Našťastie nám súperi neušli. V závere sme s nimi držali krok a nakoniec bola z toho medaila. V dnešnej konkurencii je to veľký úspech," doplnil skúsený zadák lode Erik Vlček.

Obaja sa zhodli v tom, že toto ešte nebolo ich posledné slovo. Cítili, že nebyť drobných chybičiek, mohlo byť z toho aj zlato. "Nechceme teraz v eufórii hovoriť, čo bude ďalej. Musíme si to všetko nechať uležať v hlave. Určite by sme to chceli skúsiť aj na olympijskom kilometri, ale nepredbiehajme, počkajme pár dní," snažil sa držať pod pokrievkou tajomstvo Peter Gelle. "Ja už som viac-menej rozhodnutý, ale naozaj teraz ešte nechcite odo mňa, aby som povedal, ako to bude. Potrebujeme si v pokoji na to sadnúť, predebatovať, potom povieme viac," uzavrel Erik Vlček. Pre Slovensko je to prvá medaila na tomto šampionáte.

Výsledky - finále K2 muži na 500 m:

1. Vadim Machnev Roman Piatrušenko (Biel.) 1:30,355 min, 2. Peter Gelle, Erik Vlček (SR) 1:30,601, 3. Joao Ribeiro, Emanuel Silva (Portug.) 1:30,793