Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
ME: Slovenské lode vo finále na chvoste
Zdielať na

ME: Slovenské lode vo finále na chvoste

Zdroj: TASR

Obe slovenské lode, ktoré sa v sobotu popoludní predstavili vo finále pretekov na 1000 m na XIII. majstrovstvách Európy v rýchlostnej kanoistike v srbskom Belehrade, skončili v nich na posledných 9. priečkach.

Dvojkajak s posádkou Martin Jankovec, Tomáš Martinek zaostal za úspešnými obhajcami minuloročného zlata zo šampionátu v španielskej Trasone Nemcami Andreasom Ihlem a Martinom Hollsteinom o priepastných jedenásť a pol sekundy. Pravdou je, že záver svojej jazdy už vypustili. Vlani bol "parťákom" Tomáša Martineka Peter Gelle a vo finále obsadila slovenská loď 7. miesto. Rovnako na poslednej 9. pozícii finišoval aj štvorkajak v zostave Richard a Michal Riszdorferovci, Erik Vlček a Juraj Tarr. Komárňanské kvarteto, ktoré pravidelne vozievalo z vrcholných podujatí medaily, už vlani na šampionáte starého kontinentu v španielskej Trasone vyšlo naprázdno, keď skočilo štvrté. Jeho výkonnostný pád sa však ani tým nezastavil. V extrémne rýchlych pretekoch v srbskej metropole zvíťazili prekvapujúco Portugalci v zostave Fernando Pimenta, Joao Ribeiro, Emanuel Silva, David Fernandes. Aj druhé Nemecko, ktoré obhajovalo minuloročné zlato, dosiahlo čas pod hranicou snov - 2:50 min. Bronz brali Rumuni. Slováci za víťazným družstvom zaostali o takmer 4 sekundy.

V B-finále K1 mužov nastúpil Peter Gelle a finišoval na 3. pozícii, celkovo teda obsadil 12. priečku. Singlkanoista Marián Ostrčil skončil už v piatkovom semifinále, v ktorom dopádloval do cieľa štvrtý, do finále postupovali iba prví traja. Od finále ho delila necelá desatina sekundy.

Z ôsmich disciplín na 1000 m až v štyroch boli rovnakí víťazi ako vlani. V K1 obhájil titul Nemec Max Hoff, v K2 jeho krajania Andreas Ihle s Martinom Hollsteinom, v C1 ďalší Nemec Sebastian Brendel a v K2 žien maďarské duo Tamara Csipesová, Gabriella Szabóová. Nemci a Maďari si vybojovali po tri zlaté medaily, nemeckí reprezentanti však pridali aj dve strieborné a sú po prvej disciplíne na čele medailovej bilancie.

Súvisiace články