Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hokejbalové MS by mali prekonať všetky rekordy. Sledujte HUSTE!
Zdielať na

Hokejbalové MS by mali prekonať všetky rekordy. Sledujte HUSTE!

Zdroj: patriot - Hokejbal SR vs ČR

V nedeľu 19. júna sa na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu začnú majstrovstvá sveta v hokejbale.

Počas ôsmich dní sa na 3 plochách stretne 27 tímov - 18 mužských a 9 ženských - v 76 zápasoch. V rámci majstrovstiev sveta sa o medaily pobije v elitnej kategórii 10 mužských družstiev a 9 ženských tímov, 8 mužských reprezentácii bude bojovať v B-divízii o postup medzi elitu. Práve v B-divízii došlo k dvom zmenám, na Slovensko nepricestujú družstvá Ukrajiny a Poľska. "Bol som v Poľsku aj na Ukrajine veľakrát, ale obe krajiny sa k štartu postavili dosť laxne. Na Ukrajine bol veľký entuziazmus, za hokejbalom tam stoja bohatí ľudia, no boli neflexibilní. Napríklad nemali doteraz vybavené víza. V Poľsku bol chaos, objavilo sa tam niekoľko táborov. My sme na začiatku komunikovali s poľským majstrovským klubom Krakovia Krakov, no potom sa do toho zamotali rôzne subjekty, medzi nimi aj Poľský zväz ľadového hokeja a nakoniec s nami prestali úplne komunikovať. Oslovili sme ďalší subjekt, ale napokon sme usúdili, že ich účasť, rovnako ako v ukrajinskom prípade, zrušíme," skonštatoval prezident organizačného výboru Jaroslav Melíšek.

Priame prenosy zo zápasov sledujte na HUSTE.tv !!!

Slovensko hostí hokejbalový svetový šampionát po tretí raz v histórii. Prvé MS sa hrali presne pred 15 rokmi v Bratislave presne na rovnakom štadióne, ktorý privíta najlepších hokejbalistov sveta od nedele. Druhý svetový šampionát, ktorý priniesol Slovákom prvý a doteraz jediný majstrovský titul, hostil v roku 1999 Zvolen. Celkovo 9. MS by podľa slov J. Melíška mali prekonať všetky doterajšie rekordy: "Tento šampionát bude najväčší, čo sa týka počtu zúčastnených tímov aj hráčov. Verím, že prekonáme aj divácky rekord a vlastne všetky rekordy, ktoré doteraz platia. Som si istý, že takýto šampionát, ako chystáme my, ešte dlho po nás nebude. Budúci šampionát má byť v Kanade v meste St. John, čo je taká diera, že tam nikto nepríde. Tak, ako OH v Číne boli na takej úrovni, že ich môžu prekonať len sami Číňania, tak to bude aj s týmto šampionátom. Nechcem nikoho dehonestovať, ale všetko je o možnostiach jednotlivých krajín. Vo Švajčiarsku v roku 2003 boli úžasné MS, ktorými žilo celé mesto Sierre. No mali halu len pre 5000 divákov. V Nemecku pred štyrmi rokmi mali kapacitu 3000 návštevníkov a väčšia nebude ani v St. John."

Šampionát nebude lacnou záležitosťou, prevádzka zrekonštruovanej arény, ktorá je najväčšia a najmodernejšia na celom Slovensku, je veľmi drahá. "Rozpočet šampionátu už presiahol 1 milión eur, štát sa k nám veľmi láskavo nezachoval, keď sme dostali príspevok na organizáciu tohto podujatia len vo výške 47 000 eur. Zabezpečili sme veľmi veľa partnerov, všetko zo Slovenska, je to najmä o dobrých vzťahoch, priateľoch a priateľoch priateľov. Máme v tom aj vlastné peniaze, myslím vlastné, nie zväzové. Rozpočet ešte nie je úplne pokrytý, ale verím, že ľudia na tribúny prídu a na konci bude všetko tak, ako má byť. Samozrejme, ani hráčom sme za účasť nič nemohli sľúbiť. Hrajú so srdcom, venovali tomu vlastné prostriedky, vlastný čas, odlúčenie od rodín, za čo im patrí veľká vďaka," poznamenal Jaroslav Melíšek, ktorý je aj prezidentom Slovenskej hokejbalovej únie. Blížiaci sa svetový šampionát bude mať prvýkrát aj celosvetovú sledovanosť. "RTVS odvysiela v priamom prenose 9 zápasov a bude vyrábať signál pre kanál Eurosport, ktorý na programe Eurosport 2 aj na svojich okruhoch v Ázii a Austrálii bude vysielať 6 zápasov až do 120 krajín sveta. Všetky duely šampionátu z hlavnej arény odvysiela internetová televízia huste.sk," poznamenal Jaroslav Melíšek. Diváci si už niekoľko mesiacov mohli zakúpiť vstupenky na šampionát cez sieť Ticketportal. Podľa J. Melíška je predaj doteraz celkom uspokojivý: "Na zápasy Slovenska očakávame v základnej skupine okolo 3 až 5000 divákov. Lístky na semifinále a finále sa veľmi dobre predávajú. Slovenský fanúšik je tak trochu lenivý, keďže veľmi dobre pozná silu slovenskej reprezentácie a vie, kedy pôjde do tuhého."

Podľa reprezentačného trénera mužov Romana Töröka sú v nominácii tí najlepší hráči. Pri prvom a jedinom slovenskom titule majstrov sveta nechýbali v tíme veľké hokejové osobnosti z NHL - Pavol Demitra, Jozef Stümpel, či Richard Zedník. V tohtoročnom výbere trénera Romana Töröka však hviezdy takéhoto rangu chýbajú. "Oslovili sme niektorých hokejistov aj z NHL. No tí, čo už hrali na hokejbalových šampionátoch, ale aj tí, čo len počas letnej pauzy hrávajú rôzne exhibičné hokejbalové zápasy, sa vyjadrili, že na túto úroveň si už netrúfajú, a že to pre nich nie je pravé orechové. Kvalita hokejbalu za posledné roky tak narástla, veď je to šport šprintérov, náročný na kondíciu, že už dávajú prednosť len hokeju," poznamenal R. Török. V jeho tíme napriek tomu pôsobí šesť hokejistov zo slovenskej extraligy. "S výnimkou jedného sú to všetky chlapci, ktorí popri hokeji hrávajú pravidelne aj hokejbal. Jedinou výnimkou je Matúš Paľočko z Popradu, ktorý bol pred rokom na juniorských MS vo Villachu veľkou šťukou turnaja a bola by chyba nedať takémuto talentu šancu," poznamenal Roman Török.

Kapitánom slovenského výberu bude Marián Giba, ktorý viedol Slovensko už na niekoľkých po sebe idúcich šampionátoch. Práve on patrí spolu s trojicou Stanislav Petrík, Peter Tóth a Róbert Kašša k pamätníkom titulu majstrov sveta z roku 1999. Menším prekvapením je, že v slovenskej nominácii chýba útočník Branislav Thron, štvornásobný hokejbalista Slovenska, ktorý je aj aktuálnym držiteľom tohto ocenenia. "Podľa môjho najlepšieho vedomia a svedomia sú nominovaní útočníci tými najlepšími a najvhodnejšími hráčmi pre tento šampionát vzhľadom na spôsob, akým sa na ňom hrá. Nie sú tam žiadne iné dôvody. Ešte 10 dní pred šampionátom, keď malo 8 hráčov ľahšie zdravotné problémy, patril Braňo do užšej skupiny 24 hráčov do poľa. Ak by čo i len jeden útočník musel pre zranenie odrieknuť, určite by bol miesto neho v kádri figuroval práve on," objasnil Roman Török. Slovensko ako jediný elitný tím nikdy na MS nechýbalo na stupňoch víťazov. "Tri-štyri krajiny sem prichádzajú s ambíciami získať medailu - Kanada, Česko, USA, či Fínsko. Kanada a Česko chcú vždy zlato. Každá získaná medaila bude úspechom, čím bude kov cennejší, tým bude úspech väčší," skonštatoval R. Török.

Slovenská ženská hokejbalová reprezentácia má tiež z oboch predchádzajúcich svetových šampionátov dve strieborné medaily. Na rozdiel od mužov, v ženskej kategórii tvoria hokejbalovú elitu hráčky slovenskej hokejovej reprezentácie. V tíme trénera Jaroslava Kolibíka figuruje deväť dievčat, ktoré reprezentovali Slovensko na vlaňajšom olympijskom turnaji vo Vancouveri a jedenásť hralo na aprílovej premiére slovenských hokejistiek na MS elitnej kategórie vo Švajčiarsku. Fanúšikovia tak budú môcť obdivovať výkony najväčších hviezd slovenského ženského hokeja na čele s brankárkou Zuzanou Tomčíkovou, obrankyňou Ivetou Karafiátovou či útočníckou Janou Kapustovou. Ženský turnaj sa odohrá tak trochu mimo zrakov verejnosti v tréningovej hale "A" Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Finále, v ktorom by podľa predpokladov Slovenky nemali chýbať, bude na programe v hlavnej aréne vo štvrtok o 20.30 h.

Program slovenskej mužskej reprezentácie v základnej B-skupine na MS v hokejbale v Bratislave (všetky zápasy v hlavnej aréne ZŠ O. Nepelu):

nedeľa 19. júna: Rakúsko - SLOVENSKO (18.00 h)
pondelok 20. júna: SLOVENSKO - Grécko (18.00 h)
streda 22. júna: SLOVENSKO - USA (18.00 h)
štvrtok 23. júna Švajčiarsko - SLOVENSKO (18.00 h)

Program slovenskej ženskej reprezentácie v základnej B-skupine na MS v hokejbale v Bratislave (všetky zápasy v tréningovej hale "A" ZŠ O. Nepelu):

nedeľa 19. júna: SLOVENSKO - Veľká Británia (20.30 h)
pondelok 20. júna: SLOVENSKO - Švajčiarsko (20.30 h)

Súvisiace články