Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Box pre Slovensko na ME skončil po prvom zápase, Dydi prehral
Zdielať na

Box pre Slovensko na ME skončil po prvom zápase, Dydi prehral

Dydi prehral v Moskve s Kunicynom

"Rudo nemal špeciálnu prípravu na tento náročný turnaj, čo sa aj prejavilo. Začal výborne, prvé kolo vyhral 1:0, neskôr viedol aj 2:0. Vyšší Bielorus však postupne získaval prevahu, kondične bol oveľa lepšie pripravený, hoci po technickej stránke mu bol Dydi minimálne vyrovnaným protivníkom. Je to škoda, Rudo nemal zlý žreb a mohol zabojovať aj o medailu,“ uviedol priamo z Moskvy tréner SR Martin Gajdoš.

Tridsaťročný Rudolf Dydi tak v Moskve nepridal svoj tretí vzácny kov z najvýznamnejších šampionátov. Skúsený boxer z klubu BC Dubnica však zostáva naďalej jediným slovenským pästiarom v samostatnej ére, čo sa dokázal presadiť na seniorských šampionátoch až na stupne víťazov. Dydi má v zbierke dva bronzy - na MS 1997 v Budapešti a na ME 2002 v ruskom Perme, v oboch prípadoch však v najľahšej kategórii do 48 kg.

Na ME 2010 v Moskve, ktoré sa uskutočňujú pod organizátorskou taktovkou European Union Boxing Confederation (EUBC), štartuje spolu 230 borcov zo 41 krajín starého kontinentu.

Výsledok - pondelok:
kategória do 57 kg - 2. kolo (osemfinále):
Rudolf Dydi (SR) - Sergej Kunicyn (Bielor.) 3:8 na body, Kunicyn postúpil do štvrťfinále

 Vareha odvolaný, novým šéfom SABA Kostka

Závery sobotňajšieho valného zhromaždenia Slovenskej asociácie boxerov amatérov (VZ SABA) v Galante priniesli veľké zmeny v domácom hnutí. Delegáti VZ SABA odvolali z pozície šéfa národnej asociácie Mikuláša Varehu, ktorý bol na čele SABA takmer dva roky (v septembri 2008 nahradil Štefana Sedláčka, pozn.) a za prezidenta SABA zvolili 33-ročného Andreja Kostku. Ten sa do povedomia boxerskej verejnosti dostal najmä ako manažér slovenského profiboxera Tomáša Kovácsa, profesionálneho majstra sveta v organizácii World Boxing Foundation v poloťažkej hmotnosti.

"Na valnom zhromaždení však ešte predtým prítomní delegáti, ktorých z pozvaných 45 bolo napokon na zasadnutí prítomných 33, schválili jednomyseľne zmeny stanov. Tie pôvodné síce dovoľovali odvolať aj prezidenta SABA, nemali však v smerniciach zakotvenú možnosť hneď zvoliť aj jeho možného nástupcu. Muselo by sa počkať a až najskôr o mesiac zvolať valné zhromaždenie. Po sobotňajšom schválení zmeny stanov sa však teraz v Galante pristúpilo hneď aj k voľbe šéfa našej asociácie. Všetkých 33 delegátov súhlasilo s príchodom Andreja Kostku na post nového prezidenta SABA," informoval generálny sekretár Slovenskej asociácie boxerov amatérov Tibor Hornig, ktorý by mal nateraz zotrvať v tejto pozícii.

"Dôvera delegátov a jednoznačná podpora ma teší, vynasnažím sa ich nesklamať. Slovenské boxerské hnutie sa nachádza vo veľmi vážnej ekomomickej situácii, toto je pre nás v súčasnosti alfou a omegou,“ skonštatoval pre SITA 33-ročný novozvolený prezident SABA, ktorý sa podľa vlastných slov "motá" okolo boxu celý život. Súčasný prezident klubu KO Box Club Galanta Andrej Kostka načrtol aj niektoré svoje predstavy, s ktorými nastupuje do pozície šéfa SABA: "Financie sa budem snažíť získať z predaja reklamných práv, ekonomická stabilizácia je prioritná. Rád by som pripravil rozpočet na rok 2011 a prvú polovicu roka 2012 s cieľom, aby sa na olympijských hrách v Londýne dostal aspoň jeden slovenský pästiar. Chceme spopularizovať box a vôbec tento šport pre mladých ľudí, v Galante sa o to už roky snažíme. Náš záujem je na jeseň opäť naštartovať projekt najvyššej slovenskej súťaže, kde rátame aspoň so štyrmi klubmi. Tri z nich - KO Box Club Galanta, BC Stavbár Nitra i MŠK Vranov -  by už mali byť v tejto chvíli istými účastníkmi extraligy.“

Okrem zmeny stanov a zvolenia nového šéfa SABA delegáti schválili na sobotňajšom VZ SABA v Galante aj zloženie nového výkonného výboru a dozornej rady. Ich členov pred necelým mesiacom odvolali na valnom zhromaždení v Slovenskom Novom Meste a následne určili, že k novým voľbám dôjde do 30 dní.

V novom 7-člennom výkonnom výbore SABA figurujú okrem prvého muža slovenského boxu Andreja Kostku aj Roderik Györfi, Tibor Hlavačka, René Just, Viliam Karbánek, Tomáš Kovács a Marián Smolák. Trojčlennú dozornú radu po schválení delegátmi VZ SABA v Galante tvoria Jozef Šimon (predseda), Ondrej Tadanai (podpredseda) a Dušan Vaňo (člen).

"Všetci boli zvolení na necelý olympijský cyklus, vrcholiaci olympijskými hrami v Londýne v roku 2012," dodal generálny sekretár Slovenskej asociácie boxerov amatérov Tibor Hornig.