Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vlhová sa dočkala prvého pódia v sezóne, v Killingtone ju v slalome zdolala iba Shiffrinová
Zdielať na

Vlhová sa dočkala prvého pódia v sezóne, v Killingtone ju v slalome zdolala iba Shiffrinová

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Po sobotňajšom zaváhaní v druhom kole obrovského slalomu bola 24 ročná Liptáčka zdravo nasrdená a v nedeľu si to chcela v slalome všetko vynahradiť. V prvom kole sa síce nevyhla menším chybám, no rýchlejšia ako Slovenka bola iba Američanka Shiffrinová. V druhom kole išla Peťa v náročných podmienkach výborne a v cieli už vedela, že sa bedni nevyhne. Otázkou už iba bolo, či ju fenomenálna Američanka predbehne. Žiaľ, predbehla. Shiffrinová s náskokom 2,29 opäť ovládla slalom v Killingtone, Petra Vlhová skončila na fantastickom druhom mieste a prvýkrát v sezóne sa dostala na pódium.

Na štvrtý pokus sa Petra Vlhová dočkala prvého pódiového umiestnenia v novej sezóne Svetového pohára. Ambiciózna Liptáčka skončila druhá v druhom slalome sezóny v americkom Killingtone, keď nad jej sily bola iba domáca Mikaela Shiffrinová. Fenomenálna Američanka v súčte oboch kôl triumfovala s obrovským náskokom 2,29 s a sériu slalomových víťazstiev na domácom snehu predĺžila na štyri. Obhajkyňa veľkého, ale aj slalomového glóbusu Shiffrinová si pripísala 62. triumf v pretekoch Svetového pohára, čím sa vyrovnala legendárnej Rakúšanka Annemarie Moserovej-Pröllovej na druhom mieste histórie. Líderkou je iná Američanka Lindsey Vonnová s 82 víťazstvami. Nie je dobrým vysvedčením pre slalomovú konkurenciu, že v Killingtone sa poradie na prvých dvoch miestach Shiffrinová pred Vlhovou zopakovalo tretí rok po sebe.

Vlhová sa dočkala 27. pódiového umiestnenia v pretekoch SP v kariére, k deviatim víťazstvám a ôsmim tretím miestam pridala desiatu druhú priečku. V slalome sa zverenkyňa talianskeho trénera Livia Magoniho osemnástykrát postavila na stupne víťazov. K piatim víťazstvám a piatim tretím miestam pridala po ôsmy raz druhú pozíciu. Veľmi dobrý základ prvého stupňa víťazov v tejto sezóne položila 24-ročná Slovenka už v 1. kole, keď sa vo veternom počasí prezentovala druhou najrýchlejšou jazdou.

Za Shiffrinovou síce zaostala o 1,13 s, ale pred švajčiarskou súperkou Holdenerovou na treťom mieste mala náskok 61 stotín. Vlhová mala číslo 1, preto absolvovala trať bez porovnania so súperkami. V prvej polovici sa nevyhla drobným zaváhaniam, v tej druhej zrýchlila, ale v porovnaní s ľahkosťou aj agresivitou Shiffrinovej to vydalo v cieli na vyše sekundový rozdiel. "V hornej časti bol iný sneh ako v nájazde do strminy, čo som si všimla už pri prehliadke trate. Z toho plynuli aj moje drobné zaváhania v hornej časti. Aj neskôr som však urobila chybu. Musím sa porozprávať so servismanom, lebo hrany lyží som mala zrejme príliš ostré a celkom sme neodhadli nastavenie. Musíme to prehodnotiť," uviedla Petra Vlhová po prvej jazde pre RTVS.

Druhé kolo bolo technickejšie ako prvé s viacerými "zatvorenými" bránkami a častejšími zmenami rytmu. Rovnako ako v prvom kole sa slalomárky museli vyrovnať aj s rozličným snehovým podkladom. V úvodnej časti bol sneh agresívnejší, v strmejších pasážach to už bolo ľadovejšie. Podmienky sa zhoršovali ku koncu vinou silnejúceho vetra a najhoršiu trať mala najlepšia päťka po 1. kole. Švajčiarka Holdenerová na to doplatila "špicarom" už v druhej bránke, chyby urobila aj Vlhová, ale ustála to a v cieli bola napriek osemnástemu najlepšiemu času v 2. kole ako líderka. Shiffrinová ju napokon zdolala o priepastných 2,29 s, hoci ani ona sa nevyhla zaváhaniam.

Prvé kolo štartovala s číslom 1

​​Jediná Slovenka na štarte slalomu mala číslo 1, preto absolvovala trať bez porovnania so súperkami. V prvej polovici sa nevyhla drobným zaváhaniam, v tej druhej zrýchlila, ale v porovnaní s ľahkosťou aj agresivitou Shiffrinovej to vydalo v cieli na vyše sekundový rozdiel. Rovnako veľké rozdiely však nastali aj medzi ďalšími pretekárkami v najlepšej päťke. Priebežne piata Rakúšanka Katharina Gallhuberová zaostáva už o 2,39 s.

"V hornej časti bol iný sneh ako v nájazde do strminy, čo som si všimla už pri prehliadke trate. Z toho plynuli aj moje drobné zaváhania v hornej časti. Aj neskôr som však urobila chybu. Musím sa porozprávať so servismanom, lebo hrany lyží som mala zrejme príliš ostré a celkom sme neodhadli nastavenie. Musíme to prehodnotiť. Som sekundu za Mikaelou, čo je veľa, ale uvidíme, čo sa bude dať urobiť v 1. kole," uviedla Petra Vlhová po prvej jazde pre RTVS.

Obhajuje celkovú druhú pozíciu z uplynulej sezóny 

​Vlhová obhajuje v slalome celkovú druhú pozíciu v hodnotení Svetového pohára z uplynulej sezóny. V úvodných pretekoch v tejto najtočivejšej disciplíne vo fínskom Levi neuspela, keď po líderskej pozícii v 1. kole v druhej jazde už po prvom medzičase urobila chybu a preteky nedokončila.

Pred rokom v Killingtone skončila ambiciózna Liptáčka v slalome druhá. Fenomenálna Shiffrinová má na domácom snehu šancu pripísať si štvrtý triumf v neprerušenej sérii, v uplynulých troch rokoch dosiahla víťazný hetrik.

Slalom žien (1.+ 2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:50,45 min (51,98 + 58,47), 2. Petra Vlhová (SR) +2,29 s, 3. Anna Swennová Larssonová (Švéd.) +2,73, 4. Christina Ackermannová (Nem.) +3,08, 5. Nina Haverová-Lösethová (Nór.) +3,41, 6. Katharina Liensbergerová (Rak.) +3,73

Poradie SP v hodnotení slalomu (po 2 z 9 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 200 bodov, 2. Anna Swennová Larssonová (Švéd.) 110, 3. Nina Haverová-Lösethová (Nór.) 90, 4. Petra Vlhová (SR) a Wendy Holdenerová (Švaj.) po 80.

Súvisiace články