Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NAŽIVO z Viedne! Pokus zvládnuť prvýkrát v histórii maratónsku trať pod 2 hodiny
Zdielať na

NAŽIVO z Viedne! Pokus zvládnuť prvýkrát v histórii maratónsku trať pod 2 hodiny

Zdroj: Jon Super for The INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge chce dokázať, že ľudský výkon nemá limity. Keňský vytrvalec sa rozhodol zvládnuť 42 195 metra, čo je oficiálna dĺžka maratónu za čas, za aký sa to dodnes nikomu nepodarilo. Pokus sa uskutoční na 4,3 km dlhej rovinke v hlavnej aleji viedenského Prátru. Celé podujatie má názov INEOS 1:59 Challenge.

Sledujte s nami priamy prenos z Viedne:

Štart čoskoro 35-ročného vytrvalca je naplánovaný na 8:15. Organizátori vtedy očakávajú optimálne podmienky pre pokorenie magickej maratónskej hranice: teplota okolo 9 stupňov Celzia, bezvetrie a oblačno. 

Nie iba na počasie a trať dbal tím unikátneho projektu. Kipchoge bude mať na trati elitných vodičov, ktorí mu majú pomôcť dosiahnuť čas pod dve hodiny. Bude ich až 41! Ako uvádza aj oficiálna stránka Slovenského atletického zväzu, sú medzi nimi viacerí elitní vytrvalci, napríklad olympijský šampión z  brazílskeho Ria na 1500 metrov Matt Centrowitz, či vicemajster sveta na 5000 metrov z tohtoročného svetového šampionátu v katarskej Dauhe Etiópčan Selemon Barega.
Zdroj

Zdroj

Zdroj

Olympijský víťaz z Ria sa už raz o prekonanie maratónskeho rekordu pokúsil. A to v roku 2017 na známom automobilovom okruhu v talianskej Monze. Čas mal 2 hodiny a 25 sekúnd, no tak on ako aj ďalší vytrvalci použili obuv, ktorá nezodpovedala pravidlám IAAF a rovnako tak aj systém občerstvovania. O svetovom rekorde sa teda nedalo hovoriť.

Celú udalosť, ktorú mnohí prirovnávajú k výstupu do vesmíru, pozorne sleduje celý atletický svet. A ten sa zhodol v jednom, ak má niekto zabehnúť maratón pod 2 hodiny, tak Eliud Kipchoge. Muž, ktorý je roky považovaný za najlepšiehomaratónskeho  vytrvalca všetkých čias. 

Aj preto si mnohí v sobotu ráno privstanú, aby sledovali jeho pokus. Účastník olympijských hier 2004, maratónec Marcel Matanin, sa rozhodol pokus vidieť na vlastné oči vo Viedni: "Je to niečo výnimočné a ja cítim, že on ten rekord dá."
Známy český triatlonista Petr Vabroušek napísal o podujati a Kipchogeovi na svojom profile na sociálnej sieti: "Podľa môjho názoru sa staneš autorom najhodnotnejšieho výkonu v histórii atletiky."
       

Isté je, že to bude športové divadlo, ktoré budú mnohí sledovať so zatajeným dychom. Keňan, ktorý vlani vylepšil svetový rekord v maratóne na 2:01:39 h tvrdí: "Budem bežať tak, aby som ukázal, že ľudstvo nemá limity. Že sú iba v našich hlavách. "