Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Zürichu sa bude Bolt znovu len zabávať
Zdielať na

V Zürichu sa bude Bolt znovu len zabávať

Zdroj: SITA

Pred piatkovým piatym dielom prestížnej Zlatej ligy v Zürichu

Lenže jediná oprava v celej súťaži ju pripravila nielen o zlato, ale aj o koniec úžasnej víťaznej série na 34 podujatiach v rade. Vlašičová však naďalej ostáva v hre o podiel z jackpotu 1 milión dolárov pre víťazov všetkých šiestich mítingov ZL a už v piatok bude mať na zürišskom štadióne Letzigrund možnosť vrátiť Belgičanke Tii Hellebautovej šokujúcu prehru. Ženská výška bude určite jedným z magnetov mítingu, štartuje prvých deväť z olympijského finále.
O podiel z miliónovej prémie sa usiluje ešte aj osemstovkárka Pamela Jelimová. Devätnásťročná Keňanka je suverénkou sezóny. Všetky štyri mítingy ZL vyhrala s minimálne trojsekundovým náskokom a hoci v Pekingu zdolala krajanku Jepkosgeiovú "len" o 1,20 sekundy, nemal by ju v piatok nik ohroziť. V prípade, že Vlašičová a ani Jelimová nevyhrajú svoju disciplínu na zvyšných dvoch podujatiach seriálu, potom sa otvára šanca pre víťazov piatich mítingov. Medzi nich sa rozdelí pol milióna dolárov.
Okrem Vlašičovej chystajú svojim súperom odplatu za Peking aj ďalší - americkí štvorstovkári Jeremy Wariner a Sanya Richardsová, prekážkarka Lolo Jonesová, oštepár Tero Pitkämäki a tiež stípliar Paul Kipsiele Koech, ktorý sa do kenskej nominácie na OH ani len nedostal. V Zürichu vraj plánuje ako prvý v tomto roku pokoriť hranicu 8 minút.
Organizátori dúfajú, že v 57. ročníku Weltklasse sa nezopakuje situácia z minulého roku, keď mali viaceré hviezdy po návrate z MS v japonskej Osake aklimatizačné problémy a padol iba jeden svetový výkon roka. Tajne dúfajú, že by sa mohol zrodiť jubilejný 25. svetový rekord v histórii pretekov. Najväčší adepti? Už tradične ruská žrdkárka Jelena isinbajevová, jamajský šprintér Usain Bolt a kubánsky prekážkar Dayron Robles.
Hrdina pekinských hier Usain Bolt zakľakne v Zürichu do blokov na stovke spolu s Američanmi Crawfordom, Pattonom a Dixom, Burnsom a Thompsonom z Trinidadu, v štartovej listine figurujú aj Jamajčan Frater a Churandy Martina z Holandských Antíl. Vzhľadom na to, že v Pekingu vyhral Bolt s úplne vypusteným záverom za 9,69, tento svetový rekord by nemusel prežiť zürišský míting. Aj v Jamajčanovom prípade však bude dôležité, ako sa vyrovná s časovým posunom po prílete do Európy. "Všetky ciele pre tento rok som splnil v Pekingu, preto nemôžem hovoriť o nejakých ďalších pre zvyšok sezóny. Únavu však necítim, v piatok sa chcem znovu dobre zabávať a ponúknuť divákom kvalitný výkon," tvrdil novinárom 22-ročný trojnásobný olympijský víťaz po prílete do Zürichu.
"Po olympiáde som veľmi neoslavoval, stále mám motiváciu dosiahnuť niečo veľké. Na Weltklasse chcem bežať rýchlo a ponúknuť skvelým divákom vzrušujúci zážitok. Raz som prišiel do Zürichu len dve hodiny pred mítingom, unavený, no napriek tomu som skončil druhý za Allenom Johnsonom. Ale teraz som pricestoval s dostatočným predstihom, cítim sa úplne v pohode. Budú to skvelé preteky," vyhlásil Robles.
V piatok večer sa na Letzigrunde predstaví viac ako 26-tisícom divákov 14 víťazov a 38 medailistov z olympiády v Pekingu. Vstupenky na míting sa minuli v priebehu niekoľkých hodín od začiatku ich predaja. "Sme veľmi spokojní, že sme angažovali všetky esá. Každý, kto má meno a kredit, bude u nás štartovať. Teší ma, že s pomocou šéfa IAAF Lamina Diacka sme presvedčili etiópsku federáciu, aby umožnila štart Kenenisovi Bekelemu. Dúfam, že sa znovu potvrdí to, čo sa o našom mítingu hovorí už dávno a bude to opäť malá olympiáda v priebehu jediného večera," nádejal sa šéf pretekov Patrick Magyar.
Pôvodne mala mať na Letzigrunde zastúpenie aj slovenská atletika. Osemstovkárka Lucia Klocová však ochorela. "Po návrate z Pekingu mala zvýšenú teplotu a lekár jej naordinoval antibiotiká. V utorok to opäť skúsila s tréningom, lenže cítila sa stále veľmi slabá a vyhodnotila svoj stav tak, že by nedokázala podať kvalitný výkon. Preto som ju z zürišského mítingu odhlásil," vysvetlil Klocovej neúčasť na Weltklasse manažér Alfons Juck.

Kandidáti na podiel z jackpotu 1 milión dolárov:
ŽENY
800 m: Pamela Jelimová (Keňa)
výška: Blanka Vlašičová (Chorv.)

Ďalší kandidáti na podiel z jackpotu 500 000 dolárov (v prípade, že nik nevyhrá 6 mítingov):
MUŽI
400 m: Jeremy Wariner (USA)

Prehľad "zlatých" disciplín v roku 2008:
Muži: 100 m, 400 m, 1500 m, 400 m prek., diaľka, oštep.
Ženy: 200 m, 800 m, 100 m prek., výška

Program mítingov Zlatej ligy 2008:
1. júna Berlín (DKB-ISTAF)
6. júna Oslo (Exxon Mobil Bislett Games)
11. júla Rím (Golden Gala)
18. júla Paríž - St. Denis (Meeting Gaz de France)
29. augusta Zürich (Weltklasse)
5. septembra Brusel (Memoriál Iva van Dammeho)