Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zuzulová do Argentíny za súperkami
Zdielať na

Zuzulová do Argentíny za súperkami

Zdroj: SITA

Zuzulová sa na J. Ameriku teší, špička v slalome je výzvou

"Ideme tam tretíkrát. Máme to vyskúšané. S podmienkami v Južnej Amerike sme spokojní, lebo okrem letenky všetky ostatné služby sú tam oveľa lacnejšie ako v Európe," povedal pre agentúru SITA otec a tréner úspešnej slovenskej lyžiarky Timotej Zuzula. Šéf trojčlenného minitímu, v ktorom okrem Zuzulovcov je aj asistent trénera a servisman Vladimír Kovár, tesne pred odletom priznal, že na pobyt v Argentíne sa veľmi teší. "Ideme trénovať na sneh, ktorý je oveľa kvalitnejší ako v súčasnosti snehová prikrývka na alpských ľadovcoch," doplnil T. Zuzula.
Dvadsaťštyriročná rodáčka z Bratislavy sa tiež teší na prípravu v juhoamerickej zime, lebo nemá rada aktuálne slovenské horúčavy nad 30 stupňov Celzia. A hoci na svahu bude mrznúť a bojovať s mrazivým vetrom, na pobyt v stredisku Ushuaia sa teší. Zuzulovci odleteli z Bratislavy do Ríma, odkiaľ mali priamy prípoj do Buenos Aires. Odtiaľ sa letecky presunú priamo do argentínskeho strediska zimných športov Ushuaia.
"Cesta bude trvať celých 24 hodín, ale keď sa chcem na novú sezónu pripraviť čo najlepšie - a keď opäť chcem držať krok s absolútnou svetovou špičkou - musím sa pripravovať tam, kde moje najväčšie súperky. Musím mať vytvorené tie najlepšie podmienky," pokračovala Zuzulová, ktorá si do lietadla na krátenie dlhej chvíle zobrala rozčítanú knihu a niekoľko časopisov. "Lietania sa nebojím. Zvykla som si, lebo bez toho to v našom športe nejde, no nemám rada, keď sa lietadlo počas letu trasie. To ma vie znepokojiť," podotkla Zuzulová na margo dlhej 24-hodinovej cesty za lepšími snehovými podmienkami. "Prípravu v Južnej Amerike máme naplánovanú tak, že tri dni by som mala na svahu intenzívne trénovať a potom jeden deň oddychovať. Po dni relaxu by som zasa mala tri dni trénovať a deň oddychovať. A tak to bude až do záveru sústredenia. Bude to síce veľmi náročné na fyzickú kondíciu, ale aj na psychiku, ale keď idem tak ďaleko, musíme tamojšie podmienky využiť čo najviac. Aby sa tá dlhá cesta vyplatila," opísala Zuzulová cyklus zimnej prípravy na novú sezónu.
Ako tretia najlepšia slalomárka sveta v sezóne 2007/2008 ďalej povedala, na lyžiach naposledy stála v polovici júna v Rakúsku. "Od lyžovania som si oddýchla, počas leta som na lyže vôbec nemyslela. Tento posledný týždeň, keď sme sa už balili na juhoamerické sústredenie, som však už začala opäť intenzívnejšie myslieť na sneh a zimu, ktorá ma v Južnej Amerike čaká," priznala Zuzulová, ktorá si od lyžovania oddýchla s mamou aj na Malorke. "Bola som tam iba jeden týždeň, lebo otec mi viac leňošenia nedovolil. V týchto dňoch už mám za sebou kondičnú prípravu vo Vysokých Tatrách, ktorá bola veľmi náročná," opísala svoje leto pretekárka Armádneho športového centra Dukla Banská Bystrica.
Pokiaľ ide o ambície do novej sezóny, spolu s otcom a trénerom si opäť kladú tie najvyššie ciele. "V minulom ročníku som bola v slalome tretia. Predo mnou boli iba dve pretekárky. Tento rok urobím všetko pre to, aby predo mnou už nebola žiadna zo súperiek," uviedla Zuzulová a pokračovala: "Nie, tretie miesto v slalome sa mi vôbec nemáli. Aby však moja tvrdá príprava mala zmysel, stále si musíme klásť tie najvyššie ciele. Športovec musí mať zdravú ctižiadostivosť. Musí sa usilovať byť najlepší na svete," zdôraznila lyžiarka, ktorú minulú zimu iba sedem stotín sekundy delilo od premiérového triumfu v pretekov Svetového pohára. "Verím, že sa mi to raz podarí," dodala v súčasnosti najúspešnejšia slovenská lyžiarka.
S jej názorom súhlasí aj otec a tréner: "Športovec musí chcieť byť stále lepší a lepší. Iba tak všetko, čo robí v tréningu, akú drinu v ňom podstupuje, má zmysel. Načo by sme teraz leteli do Južnej Ameriky, keby sme sa uspokojili s tým, čo sme doteraz dosiahli? My chceme byť od sezóny k sezóne lepší a lepší," dodal Timotej Zuzula.