Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Velitsovi tlieskali, Sastre vyhral
Zdielať na

Velitsovi tlieskali, Sastre vyhral

Zdroj: SITA

V 17. etape Tour de France, kráľovskej v Alpách, hrdinom fenomenálny Peter Velits. Skončil 39.

Skúsený 33-ročný Španiel zaútočil 13 km pred cieľom a odvtedy šliapal až k vcholu stúpania vo výške 1860 m v úžasnom tempe sám. Sastre zvíťazil s náskokom 2:03 min pred dvojicou Samuel Sánchez (Euskaltel Euskadi) - Andy Schleck (CSC) a ako siedmy cyklista v 95. ročníku Tour si oblečie žltý dres určený pre lídra pretekov. Španielsky jazdec strácal pred 17. etapou zo 4. miesta 49 sekúnd na tímového kolegu Franka Schlecka a teraz má pred ním k dobru 1:24 min. Na tretie miesto priebežnej klasifikácie klesol z druhého Rakúšan Bernhard Kohl (Gerolsteiner) so stratou 1:33 s a štvrtý je o ďalšiu sekundu späť Austrálčan Cadel Evans (Silence-Lotto). Sastre si pripísal na konto druhý etapový triumf na TdF, keď ten prvý zaznamenal pred 5 rokmi.

Fantastický výkon podal v supernáročnej 17. etape s troma horskými prémiami špeciálnej kategórie slovenský cyklista Peter Velits. Jazdec tímu Milram strávil v Alpách v úniku neuveriteľných 194 km a dostihnutý bol 13,1 km pred cieľom na legendárnom kopci Alpe d´Huez a v závere výraznejšie stratil. Do cieľa vyšliapal na 39. mieste so stratou vyše 17 minút. Velits vyhral 55 km pred cieľom náročnú horskú prémiu špeciálnej kategórie na Col de la Croix de Fer vo výške 2067 m.
Jediným Slovákom, ktorý sa v období modernej samostatnosti po roku 1993 tešil z víťazstva v niektorej z etáp na Tour de France, bol v roku 1994 Ján Svorada. Ten síce vyhral neskôr ešte ďalšie dve etapy, ale už ako občan Českej republiky.