Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
S galuskami na strechu Tour
Zdielať na

S galuskami na strechu Tour

Zdroj: SITA

Pred dvoma ťažkými alpskými etapami

Po dni voľna čakajú cyklistov dve alpské etapy. Legendárnymi vrcholmi sa pelotón vráti z Talianska do Francúzska a dostane sa na najvyšší bod, kam vo Francúzsku vedie spevnená cesta. Cieľ bude dnes po 157 kilometroch v najmenšom cieľovom mestečku - či skôr dedinke Jaussiers s tisíckou obyvateľov. Cyklisti sa do cieľa zgúľajú po takmer 25 kilometrovom zjazde.
Najlepších troch pretekárov delí po 15 etapách a 2634 kilometroch púhych 8 sekúnd. V sedle zostalo ešte 153 statočných. No o prvenstvo na parížskych Elyzejských poliach bojuje len 6 z nich. Všetci sú v čase v rozpätí jednej minúty. Frank Schleck, Kohl, Evans, Meňšov, Varvelde, Sastre. Jediný Slovák po dlhých rokoch v pelotóne Tour Peter Velits je so stratou 1:17h na 75. mieste. Jeho cieľom je prísť do Paríža.
Dnes ho čaká potenie krvi a zajtra etapa etáp. Po šplhaní na dve dvojtisícovky -  Galibier a Croix de Fer - napokon s cieľom na L´Alpe d´Huez! Akési synonymum Tour, bez ktorého to jednoducho nie je ono. V žltom je vrchár Frank Schleck z CSC. Ten predvlani na L´Alpe d´Huez zvíťazil. Pred piatkovou časovkou si však musí ešte niečo nadbehnúť. A tím nikomu v kopcoch nepomôže. Tam pomocníci odpadávajú a každý ide sám za seba. Rozhodujú nohy a nie taktika.