Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Velits už na 73. mieste
Zdielať na
Ostatné

Velits už na 73. mieste

Zdroj: Michal Burza

Peter Velits prišiel na 45. mieste, celkovo je už na 73. mieste.

Talian Ricardo Ricco vyhral v priebehu štyroch dní svoju druhú etapu na Tour de France, v nedeľu bol najlepší v prvej pyrenejskej previerke 95. ročníka z Toulouse do Bagneres de Bigorre (224 km). Saunier Duval-Scott dosiahol svoje 20. víťazstvo v profesionálnom pelotóne. V celkovom poradí sa nič nemenilo, pozíciu lídra a žlté tričko si vďaka taktickej jazde udržal Luxemburčan Kim Kirchen.

Ricco sa presadil vďaka nástupu v stúpaní na Col d´Aspin necelých 30 km pred cieľom. Na 2. mieste prišiel do cieľa s vyše minútovým odstupom Rus Vladimir Jefimkin, v záverečnom súboji ďalšej 37-člennej skupiny o 3. miesto sa presadil Cyril Dessel. "Som spokojný, ukázal som aj dnes, že mám dobrú formu. Z víťazstva sa môžem len tešiť. Na tohtoročnej Tour som chcel vyhrať aspoň jednu etapu, už mám dve prvenstvá a to je dobré. Profil etapy mi sedel, skúsil som nastúpiť a vyšlo to," povedal v cieli Ricco. V skupine, ktorú priviedol Dessel s odstupom 77 sekúnd, boli aj všetci favoriti a celkové poradie na prvých priečkach sa menilo len minimálne. Luxemburčan Kirchen z tímu Columbia vedie aj naďalej so 6-sekundovým náskokom pred Austrálčanom Cadelom Evansom, na tretiu priečku pred Stefana Schumachera sa posunul Christian Vandevelde.

Slovák Peter Velits dosiahol v Pyrenejách svoje najlepšie umiestnenie na Tour, 9. etapu dokončil so stratou 1:57 min v druhej početnej skupine na 45. mieste a celkovo sa posunul už do najlepšej stovky. Jazdcovi tímu Milram už patrí aktuálne 73. priečka.

Prvá pyrenejská etapa mala preveriť jazdcov, premiérovo v 95. ročníku ich čakalo stúpanie na horskú prémiu prvej kategórie. Celkovo na trase do srdca Pyrenejí bolo sedem náročných kopcov. Jazdci už od začiatku šliapali aktívne, v úvode sa zrodilo viacero únikov. Na 24. km sa pokúsili odpútať od pelotónu Alexander Kusčinskij, Nicolas Jalabert a Sebastian Lang, už po 13 km bol rozdiel takmer šesťminútový. Trio si vypracovalo náskok až 14:20 min, potom sa však s pribúdajúcou náročnosťou pyrenejských priesmykov začal znižovať. Definitívne sa rozhodovalo až v záverečných stúpaniach na Col de Peyresourde a Col d’Aspin, ktoré boli súčasťou Tour už v jej premiérovom ročníku 1910. V stúpaní na Col de Peyresoude (166,5 km) sa pelotón začal pomaly trhať, vedúce trio sa rozdelilo a štartové pole sa postupne rozpadlo na menšie skupinky. Pred ďalšou náročnou previerkou na Col d´Aspin (198 km) nastúpil Ricco a postupne sa dotiahol na Langa, ktorý zostal ako jediný z pôvodnej skupiny v úniku vpredu. Talian Nemca dostihol a ďalej pokračoval sólovo až do cieľa. Na Riccov nástup nedokázal nikto zareagovať a Talian sa tešil z druhého etapového prvenstva na Tour v kariére.

Výsledky - 95. ročník Tour de France:

9. etapa (Toulouse - Bagneres de Bigorre, 224 km): 1. Riccardo Ricco (Tal.) Saunier Duval-Scott 5:39:28 h, 2. Vladimir Jefimkin (Rus.) AG2R La Mondiale +1:04 min, 3. Cyril Dessel (Fr.) AG2R La Mondiale, 4. Dmitrij Fofonov (Kazach.) Crédit Agricole, 5. Christian Knees (Nem.) Team Milram, 6. Maxime Monfort (Belg.) Cofidis, 7. Alejandro Valverde (Šp.) Caisse d'Epargne, 8. Roman Kreuziger (ČR) Liquigas, 9. Damiano Cunego (Tal.) Lampre, 10. Jaroslav Popovič (Ukr.) Silence-Lotto všetci +1:17, ... 45. Peter Velits (SR) Milram +1:57.

Poradie po 9. etape: 1. Kim Kirchen (Lux.) Columbia 38:07:19 h, 2. Cadel Evans (Austr.) Silence-Lotto +6, 3. Christian Vandevelde (USA) Garmin Chipotle - H30 +44, 4. Stefan Schumacher (Nem.) Gerolsteiner +56, 5. Denis Meňšov (Rus.) Rabobank +1:03, 6. Alejandro Valverde (Šp.) Caisse d'Epargne +1:12, 7. Stijn Devolder (Belg.) Quick Step +1:21, 8. Oscar Pereiro (Šp.) Caisse d'Epargne +1:21, 9. Samuel Sánchez (Šp.) Euskaltel-Euskadi +1:27, 10. Carlos Sastre (Šp.) CSC-Saxo Bank +1:34, ... 73. Peter Velits (SR) Milram +32:18.

Zdielať na