Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na dostihovom derby 14 koní
Zdielať na
Ostatné

Na dostihovom derby 14 koní

Zdroj: SITA/Peter Friesenbichler

Na bratislavskom Závodisku v Starom háji pobeží 14 koní o 2 milióny.

Pod záštitou ministerky pôdohospodárstva SR Zdenky Kramplovej a patronátom OTP Banky Slovensko bude o najvyššiu dotáciu v histórii, 2 milióny Sk (66 388 €), bojovať 14 aktérov z Česka, Rakúska a Slovenska. "O Slovenské derby pretrváva veľký záujem, prihlásených bolo dovedna 54 koní," informoval v stredu na tlačovej besede riaditeľ Závodiska, š.p., Bratislava Marián Šurda. Od 14.30 h je na programe 9 výlučne rovinových súperení a na všetky spolu je vypísaná dotácia 3 673 000 Sk (121 921 €).

Slovenské derby so štatútom Graded 3 na 2400 m je určené pre 3-ročné plnokrvné kobyly a žrebce. Medzi favoritov patrí hnedák Tullamore, nedávny víťaz Českého derby z českej stajne Yoko Josefa Sallera. Zverenec Zdena Koplíka bude mať znova v sedle džokeja Václava Janáčka. Po tom, ako slovenský hnedák Teddy Ready na Českom derby už v úvodných desiatkach metrov stratil džokeja Jaroslava Línka, má zverenec senickej trénerky Zuzany Kubovičovej veľkú príležitosť rehabilitovať sa. Viesť ho však tentoraz bude namiesto zraneného Línka český džokej Martin Srnec. Do trojice spolufavoritov odborníci zaraďujú aj druhého z Rakúskeho derby Connexa z českej stajne Jiřího Charváta. Tréner Filip Neuberg zveril tohto ryšiaka džokejovi Tomášovi Lukáškovi.

Okrem Teddy Readyho zo stajne OMS Vladimíra Levárskeho a Petra Šimečka budú Slovensko na "modrej stuhe" reprezentovať ďalší piati aktéri: ryšiak All About Sam (maj. Agrolipt Karola Liptáka, tr. Pavel Kalaš, dž. Steve Browne/V. Brit.), ryšiak Box Hill (maj. MPL Racing Miroslava Pisklu, tr. Jaroslav Hanáček, dž. Rastislav Juráček/SR), hnedák Ypsillon King (maj. Vimar-Dvorníky Pavla Vigaša, tr. Petr Kubík, dž. Dane O’Neil/V. Brit.), tmavý hnedák Valiant (maj. EMOP Vladimíra Jurigu, tr. Zuzana Kubovičová, dž. René Koplík/ČR) a ryšiak Singleton (maj. Vadual rodiny Vadinovcov, tr. Zuzana Kubovičová, jazd. Róbert Šara/SR).
Dva kone, poľský Irgiz (dž. Anton Turgajev) a domáci Colorado Kid (dž. Zdenko Šmida), sú náhradníkmi, a to v uvedenom poradí. Bezpečnostný limit starohájskej dráhy je 14 aktérov. Vyraďovanie sa uskutočnilo na základe tohtoročného zisku uchádzačov.

Vlani na Slovenskom derby zvíťazil nemecký ryšiak Carmond s panamským džokejom Eduardom Pedrozom. Vlastník víťaza teraz dostane 1 milión Sk (33 194 €). Pre majiteľov troch najlepšie umiestnených koní v slovenskom tréningu sú pripravené špeciálne motivačné prémie 150 000 (4979 €), 100 000 (3319 €) a 50 000 Sk (1660 €). Singleton ako jediný produkt slovenského chovu vybojuje pre svoju trénerku a zároveň chovateľku Zuzanu Kubovičovú bonus 25 000 Sk (830 €), ak skončí prinajhoršom na 10. priečke.

Z ďalších tradičných významných medzinárodných dostihov je na programe derby-popoludnia Zlatý pohár (Listed na 2600 m pre 4-ročné a staršie kone, dotácia 330 000 Sk / 10 953 €), Cena Pat’s Music (Listed, 2000 m, 3-ročné a 4-ročné kobyly, dotácia 330 000 Sk / 10 953 €), Bratislavská míľa (Listed, 1600 m, 3-ročné a staršie kone, dotácia 330 000 Sk / 10 953 €) a Cena Mysa (Listed, 1000 m, 3-ročné a staršie kone, dotácia 330 000 Sk / 10 953 €).

V sprievodnom programe vystúpia napríklad mažoretky a tanečný súbor Sillmarion. Uskutoční sa aj populárna súťaž o najelegantnejšiu dámu v klobúku a autogramiáda slovenských missiek. Pre deti je pripravené vozenie na poníkoch a westernovom koni, skákací hrad či silové kladivo. Prvých 500 návštevníkov dostane ako darček 20-korunový stávkový tiket (0,66 €). Zadarma sa bude podávať káva.

Štartová listina Slovenského derby:
1 Swakopmund (dž. Iva Miličková) ČR
2 Magic Slipper (dž. Piotr Krowicki) ČR
3 Vitulus (dž. Radek Koplík) ČR
4 Budapest (dž. Jan Rája) ČR
5 Bold Dragon (dž. Stanislav Georgiev) Rak.
6 Teddy Ready (maj. OMS Vladimíra Levárskeho a Petra Šimečka, tr. Zuzana Kubovičová - Senica, Čáčov, dž. Martin Srnec) SR
7 Connex (dž. Tomáš Lukášek) ČR
8 Royal Groom (dž. Ján Havlík) Rak.
9 Tullamore (dž. Václav Janáček) ČR
10 All About Sam (maj. Agrolipt Karola Liptáka, tr. Pavel Kalaš - Jablonica, Kurtov majer dž. Steve Drowne) SR
11 Box Hill (maj. MPL Racing Miroslava Pisklu, tr. Jaroslav Hanáček - Veľké Leváre, dž. Rastislav Juráček) SR
12 Ypsillon King (maj. Vimar-Dvorníky Pavla Vigaša, tr. Petr Kubík - Dvorníky, dž. Dane O´Neill) SR
13 Valiant (maj. EMOP Vladimíra Jurigu, tr. Zuzana Kubovičová - Senica, Čáčov, dž. René Koplík) SR
14 Singleton (maj. Vadual rodiny Vadinovcov, tr. Zuzana Kubovičová - Senica, Čáčov, jazd. Róbert Šara) SR

Náhradníci:
15 Irgiz (dž. Anton Turgajev) Poľ.
16 Colorado Kid (maj. Agrolipt Karola Liptáka, tr. Pavel Kalaš - Jablonica, Kurtov majer, dž. Zdenko Šmida) SR

Zdielať na