Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Moravcová vynechá otvárací ceremoniál
Zdielať na
Ostatné

Moravcová vynechá otvárací ceremoniál

Zdroj: SITA/AP

Slovenské želiezko v ohni, plavkyňa Martina Moravcová, sa na otvorení olympijských hier nezúčastní.

Do slávnostného otvorenia olympijských hier 2008 v Pekingu zostáva presne mesiac. Slovenská plavkyňa Martina Moravcová na ňom osobne nebude. "Moja hlavná disciplína - 100 metrov motýlik - je na programe už na druhý deň. Znova sa teda na tom ceremoniáli nezúčastním a zrejme ho v rámci prísneho režimu pred pretekmi ani nedopozerám v televízii," predznamenala pre agentúru SITA držiteľka dvoch strieborných medailí zo Sydney 2000.

Autorka 203 národných rekordov s úsmevom odmietla podsúvanie prípadnej úlohy vlajkonosiča výpravy. Nútene vynechá aj skladanie sľubu u prezidenta Ivana Gašparoviča: "V tom období už budem na záverečnom sústredení v Singapure, takže ani toto mi, žiaľ, nevyjde." Jednotné oblečenie si však už stihla vyskúšať: "Nič nebolo treba prešívať, pretože mi vopred brali miery. To spoločenské je veľmi pekné a vkusné. Pozdáva sa mi. Pár vecí som však ešte nevidela - poslali ich cargom už pred mojím príchodom na Slovensko."

Piešťanská rodáčka mala premiéru pod piatimi kruhmi už ako 16-ročná v Barcelone 1992. Na najvýznamnejší športový sviatok planéty cestuje po piaty raz. "Samozrejme, že sa opäť veľmi teším, pretože tá atmosféra je neopakovateľná, ale určitým spôsobom ma to už necháva pokojnou. Nemám prehnane veľké očakávania. Nech sa stane, čo sa má. Na motýľkarskej stovke by som sa rada prebojovala do finále. Na 50 i 100 metrov voľný spôsob by som sa chcela dostať aspoň do semifinále. Olympijské súťaže však majú svoje špecifiká a v prípade Pekingu budú zvláštne aj postavením programu s finálovými blokmi predpoludním miestneho času. Môže sa diať všeličo," podotkla M. Moravcová.

Šesťnásobná Najlepšia športovkyňa SR je s doterajšou prípravou v Dallase, do ktorej zaradila vystúpenia na dvoch položkách série Texas Seniors Circuit na prelome mája a júna v College Station a Austine, spokojná: "Všetko bolo v poriadku, bez nejakých vážnych komplikácií." V spoločnosti svojho dlhoročného trénera Steva Collinsa cestuje víťazka 105 dielov Svetového pohára vo štvrtok na desaťdňové sústredenie do slovinského Koperu. Spoločnosť im budú robiť napríklad kolegyne z dallaskej Southern Methodist University, domáca Anja Čarmanová a Švajčiarka Flavia Rigamontiová, ale aj ďalšia slovenská plavecká olympionička Denisa Smolenová s jej koučom Karolom Máčikom.

Vyvrcholením tejto fázy prípravy bude účasť na podujatí Mobitel Radovljica 19. - 20. júla, konkrétne na 50 i 100 m voľný spôsob aj motýlik. "V Slovinsku znova budem testovať typ plaviek TYR Tracer Riser s polyuretanovou úpravou," skonštatovala M. Moravcová, ktorá sa po krátkej zastávke doma presunie 22. júla do Singapuru. Odchod odtiaľ do Pekingu má naplánovaný na 5. augusta. V bývalej britskej kolónii štartovala vlani v októbri v rámci Svetového pohára a skončila druhá na 100 m motýlik i polohové preteky. Dejisko vtedy označila za "také malé ázijské Monako" a teraz dodala: "Ide o rovnaké časové pásmo ako Peking, panuje tam podobná klíma, človek sa ľahko dohovorí po anglicky a výhodou je priame spojenie. Navyše, pri stravovaní a podobne by nemali čakať nepríjemné prekvapenia."

Moravcová dobre pozná aj pekinský bazén vo "Vodnej kocke" v Národnom plaveckom centre. Koncom januára a začiatkom februára v ňom totiž na predolympijských pretekoch Swimming China Open - Good Luck Beijing 2008 skončila tretia na krauliarskej i motýľkarskej stovke a štvrtá v šprinte voľným spôsobom. "Bazén je v pohode, regulárny, voda dostatočne teplá. Trojmetrovú hĺbku oproti bežnej 2,20 až 2,5 metra asi prispôsobili akvabelám. ´Vodná kocka´ je konštrukčne veľmi zaujímavou stavbou - akoby budovou v budove. Vonkajšok tvoria igelitovo vyzerajúce plastikové bubliny a vzduch pod nimi slúži ako taká izolačná bariéra. Nádherne to pôsobí v noci pri vysvietení na modro," uviedla na záver M. Moravcová.

Zdielať na