Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Feillu vyzliekol Valverdeho zo žltého trička
Zdielať na

Feillu vyzliekol Valverdeho zo žltého trička

Zdroj: SITA

Víťazom 3. etapy Tour de France Francúz Samuel Dumoulin

Hneď za ním finišoval Američan Will Frischkorn, tretí skončil Romain Feillu. Prvýkrát sa tento rok na francúzskych cestách stalo, že cyklisti v úniku svoju aktivitu dotiahli do konca. Hlavné pole na 5. mieste priviedol s takmer dvojminútovým odstupom Robbie McEwen.
Feillu sa stal prvým Francúzom po dvoch rokoch, ktorý si na Tour de France oblečie žlté tričko. Pred Talianom Paolom Longom Borghinim vedie s náskokom 35 sekúnd. Tretí je zatiaľ Američan Frischkorn, ktorý zaostáva o 1:42 min. Valverde klesol na 4. priečku.
Slovák Peter Velits doplatil na pár jazdcov pred nim približne 20 km pred cieľom, ktorý roztrhol hlavný pelotón na tri menšie skupiny. Jazdec tímu Milram napokon prišiel do cieľa so stratou takmer piatich minút na 160. mieste a celkovo mu patrí 143. priečka.
Po dvoch etapách so zvlneným povrchom čakala na pelotón na ceste do Nantes rovina, na ktorej boli iba tri rýchlostné prémie, posledná už na 62. km. Už na druhom kilometri vyprovokoval útok William Frischkom z tímu Garmin-Chipotle, ku ktorému sa pridali Samuel Dumoulin (Cofidis), Paolo Longo Borghini (Barloworld) a Romain Feillu (Agritubel). Pelotón kvartetu veľkú pozornosť nevenoval a štvorica si už po piatich kilometroch vypracovala trojminútový náskok. Cyklisti v hlavnej skupine skôr blahoželali Erikovi Zabelovi, ktorý v pondelok oslavoval 38. narodeniny počas svojej štrnástej účasti na Tour de France, ako si všímali vedúce kvarteto. Na 64. km etapy bol rozdiel už pätnásťminútový, od tej chvíle sa začal pomaly znižovať. V silnom vetri a občas i v daždi však stíhacia jazda robila pelotónu menšie problémy. Z cyklistov v úniku bol na tom pred 3. etapou najlepšie Feillu, ktorému patrila 58. priečka. Necelých 60 km pred cieľom na chvíľku zastavili vedúcu skupinu protestanti. Po zásahu riaditeľa pretekov Christiana Prudhomma sa cesta vyčistila a celé štartové pole hladko prešlo. Ešte 25 km pred páskou malo vedúce kvarteto vyše 5-minútový náskok, 7 km pred páskou sa rozdiel pohyboval okolo 3 minút. Hlavný pelotón rozdelil pád Gomeza Marchanteho na tri skupiny, v tej poslednej zostal aj Peter Velits. S blížiacim sa Nantes bolo jasné, že vedúcu skupinu nedokážu dostihnúť. V uliciach Nantes sa zrodili vpredu viaceré nástupy, najviac síl mal nakoniec Domoulin.
"Je snom každého francúzskeho cyklistu vyhrať niektorú z etáp na Tour. Mne sa to podarilo, ale nebolo to vôbec jednoduché. Je to úžasný pocit. V úvode som nedúfal, že by sa nám mohol únik podariť do úspešného konca. V skupine sme však výborne spolupracovali, pomohlo nám aj počasie. V koncovke som si veril, aj keď po nástupe Williama Frischkorna som už strácal nádej. Našťastie, jeho atak prišiel trochu priskoro," hovoril v cieli spokojný Dumoulin.

Výsledky - Tour de France:
3. etapa (Saint-Malo - Nantes, 208 km): 1. Samuel Dumoulin (Fr.) Cofidis 5:05:27, 2. William Frischkorn (USA) Garmin Chipotle - H30, 3. Romain Feillu (Fr.) Agritubel všetci rovnaký čas, 4. Paolo Longo Borghini (Tal.) Barloworld +14, 5. Robbie McEwen (Austr.) Silence-Lotto, 6. Erik Zabel (Nem.) Team Milram, 7. Oscar Freire (Šp.) Rabobank, 8. Thor Hushovd (Nór.) Crédit Agricole, 9. Robert Förster (Nem.) Gerolsteiner, 10. Mark Cavendish (V. Brit.) Team Columbia všetci +2:03, ... 160. Peter Velits (SR) Milram +4:55

Poradie po 3. etape: 1. Romain Feillu (Fr.) Agritubel 13:27:05, 2. Paolo Longo Borghini (Tal.) Barloworld +35, 3. William Frischkorn (USA) Garmin Chipotle - H30 +1:42, 4. Alejandro Valverde (Šp.) Caisse d'Epargne +1:45, 5. Kim Kirchen (Lux.) Columbia, 6. Oscar Freire (Šp.) Rabobank, 7. Jerome Pineau (Fr.) Bouygues Telecom, 8. David Millar (V. Brit.) Garmin Chipotle - H30, 9. Cadel Evans (Austr.) Silence-Lotto, 10. Filippo Pozzato (Tal.) Liquigas všetci +1:46, ... 143. Peter Velits (SR) Milram +6:37