Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dukátová v Augsburgu druhá, Kaliská štvrtá
Zdielať na

Dukátová v Augsburgu druhá, Kaliská štvrtá

Zdroj: SITA

Tri Slovenky vo finále SP vodného slalomu v Augsburgu

Z trojice slovenských kajakárok, ktoré sa predstavili v desaťčlennom finále nedeľňajších pretekov záverečného 3. kola Svetového pohára (SP) vo vodnom slalome v Augsburgu, bola najúspešnejšia Jana Dukátová. Majsterka sveta z MS 2006 v Prahe obsadila v konečnom hodnotení podujatia v disciplíne K1 druhé miesto, keď rýchlejšia od nej bola iba víťazná Katrina Lawrenceová. Austrálčanka dosiahla výsledný čas 216,01 a Slovenka za ňou zaostala o 1,05 s. Bronzová skončila Češka Marie Rihošková (217,70), ktorá na nemedailovú 4. pozíciu odsunula víťazku semifinále Elenu Kaliskú (218,36). Olympijská víťazka z OH 2004 v Aténach doplatila v Augsburgu na finálovú taktickú jazdu, ktorú išla na istotu. Na druhej strane ako veľká bojovníčka sa predviedla Gabriela Stacherová, ktorá sa zásluhou druhej najlepšej finálovej jazdy posunula z 10. miesta po semifinále na konečnú 8. pozíciu, pričom na 6. priečke skončili s navlas rovnakým časom dve pretekárky - Ruska Alexandra Perovová a Nemka Mandy Planertová.
"Jana aj v Augsburgu potvrdila, že stále patrí do svetovej špičky. Škoda, že preteky Svetového pohára nevyhrala, lebo na tento triumf už dlhšie čakáme. Ak by sa jej to podarilo, boli by sme určite spokojnejší," povedal v nedeľu pre agentúru SITA vedúci výpravy vodných slalomárov SR a osobný tréner Jany Dukátovej Róbert Orokocký. Ten ďalej uviedol, že po semifinále, ktoré vyhrala Kaliská, čakala slovenská výprava viac ako jednu medailu. "Preto po skončení nedeľňajších pretekov sme boli trochu rozčarovaní. Všetky tri naše pretekárky vo finále zabojovali, no súperky boli tentoraz rýchlejšie," pokračoval Orokocký, ktorý zhodnotil aj finálovú jazdu Eleny Kaliskej. "Elenu som videl na štarte finálových pretekov. Bola odhodlaná urobiť čo najlepší výsledok. Do každého prejazdu išla na doraz, len jej to v nedeľu nevychádzalo. V každom ťažšom prejazde smoliarsky stratila pár sekúnd a napokon ich vo finále v cieli nazbierala spolu až päť. Škoda tej smoly, lebo mohla skončiť lepšie ako štvrtá."

Výsledky - preteky Svetového pohára vo vodnom slalome:

K1 žien - finále: 1. Katrina Lawrenceová (Austr.) 216,01 (0 tr. sekúnd), 2. Jana Dukátová (SR) 217,06 (4), 3. Marie Rihošková (ČR) 217,70 (0), 4. Elena Kaliská (SR) 218,38 (0), 5. Claudia Bärová (Nem.) 219,81 (4), 6. Alexandra Perovová (Rus) 210,42 (2) a Mandy Planertová (Nem.) 210,42 (4), 8. Gabriela Stacherová (SR) 220,46 (2).

Beňuš v C1 ôsmy

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš obsadil v nedeľňajšom finále Svetového pohára v nemeckom Augsburgu v kategórii C1 konečné 8. miesto. Pretekár ŠKP Bratislava bol po semifinálovej jazde na 6. pozícii, no vo finálovej jazde mal dva kontakty s bránkou, za čo dostal štyri trestné sekundy a klesol napokon na 8. miesto. V Augsburgu vyhral výsledným súčtom časov 203,67 Austrálčan Robin Bell pred Čechom Tomášom Indruchom (205,94) a Poliakom Krysztofom Bierytom (206,47). Ďalší dvaja Slováci Juraj Minčík a Alexander Slafkovský zostali tentoraz pred bránami finále, keď v semifinále Minčík skončil na 22. mieste a Alexander Slafkovský na 27. priečke. Pre Slafkovského nezvládnutie semifinále zároveň znamená, že člen KTK Dukla Liptovský Mikuláš, ktorý pred pretekmi SP v Augsburgu bol v priebežnom poradí druhý iba dva body za Austrálčanom Bellom, pochoval svoje nádeje na celkové prvenstvo v konečnom hodnotení seriálu SP 2008 v kategórii C1. Bell triumfom v Augsburgu potvrdil svoju dominanciu a vyrovnanú formu, seriál SP 2008 vyhral so ziskom 168 bodov. Slafkovský na štyroch hodnotených podujatiach nazbieral 132 bodov, čo mu stačilo na 2. miesto v konečnom poradí tohtoročného seriálu SP v disciplíne C1.
"Veľké nádeje sme vkladali najmä do Alexandra Slafkovského, ktorý v Augsburgu v súťaži singlkanoistov bojoval o celkový triumf vo Svetovom pohári. Bolo na ňom vidieť, že veľmi chcel uspieť. Nevyšiel mu však úvod pretekov, lebo už v druhej bránke urobil chybu, čo ho nejako rozhádzalo a až do cieľa už nechytil ten správny rytmus. Škoda, lebo Slafkovský má na to, aby celý Svetový pohár vyhral," povedal v nedeľu pre agentúru SITA vedúci výpravy vodných slalomárov SR a osobný tréner kajakárky Jany Dukátovej Róbert Orokocký.
Šéf výpravy po súťaži vyzdvihol výkon Mateja Beňuša, ktorý sa opäť dostal do finále pretekov Svetového pohára. "Beňuš je mladý perspektívny pretekár, ktorý si počas sezóny udržuje dobrú formu. Veríme, že skúsenosti, ktoré teraz nazbiera pri súťažení s oveľa skúsenejšími pretekármi, mu v budúcnosti pomôžu v jeho výkonnostnom raste. Beňuš je veľký prísľub slovenského vodného slalomu do budúcnosti," zdôraznil Orokocký.

Výsledky - SP vo vodnom slalome v Augsburgu:

C1 mužov - finále: 1. Robin Bell (Austr.) 203,67 (0), 2. Tomáš Indruch (ČR) 205,94 (0), 3. Krysztof Bieryt (Poľ.) 206,47 (4), 4. Pierre Labarelle (Fr.) 209,81 (0), 5. Benn Fraker (USA) 210,51 (0), 6. Christian Bahmann (Nem.) 211,90 (2),... 8. Matej Beňuš 213,69 (6),... 22. Juraj Minčík 112,54 (4), 27. Alexander Slafkovský (všetci SR) 118,74 (6) - obaja nepostúpili do finále

Najčítanejšie