Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Šiesty triumf Hushovda, Slovák Velits 94.
Zdielať na

Šiesty triumf Hushovda, Slovák Velits 94.

Zdroj: SITA

Žlté tričko lídra Tour de France si udržal Španiel Alejandro Valverde

Tridsaťročný jazdec tímu Crédit Agricole si výborne v očakávanej hromadnej koncovke naplánoval záverečný nástup a zvíťazil pred dvojicou jazdcov tímu Columbia Kimom Kirchenom a Geraldom Ciolekom. Hushovd dosiahol šiesty etapový triumf na Tour de France v kariére. Žlté tričko lídra pretekov si udržal víťaz úvodnej etapy Španiel Alejandro Valverde, ktorý vedie pred prenasledovateľmi o jednu sekundu. Slovák Peter Velits došiel do cieľa v hlavnom poli bez straty na 94. mieste a vylepšil si svoje umiestnenie z prvej etapy. V pondelok 7. júla pretekári absolvujú 3. etapu na trase Saint-Malo - Nantes (208 km).
Aj počas druhého dňa Tour čakal na pelotón zvlnený povrch Bretónska, cyklistom navyše situáciu znepríjemňoval nepríjemný vietor a miestami aj dážď. Od úvodu sa jazdilo vo veľkom tempe, pelotón zlikvidoval niekoľko únikov. Na rozdiel od sobotňajšieho úvodu sa už nejazdilo tak nervózne, ubudlo aj pádov. V stúpaní na prvú horskú prémiu dňa na 23. km ušiel Sylvain Chavanel spolu s Thomasom Voecklerom a postupne si na pelotón vypracovali náskok, ktorý 100 km pred cieľom narástol na vyše 6 minút. S približujúcou sa poslednou métou začal pelotón zrýchľovať a stratu na vedúce duo znižovať. Z hlavného poľa sa vydali na stíhaciu jazdu ďalší dvaja Francúzi David Lelay a Christophe Moreau a 57 km pred páskou dvojicu dostihli. Kvarteto malo v tom čase trojminútový odstup od pelotónu. Balík mal už vedúcich jazdcov na dosah, 3 km pred páskou sa pokúsil ešte zužitkovať náskok Chavanel, ale aj jeho aktivita sa rýchlo vďaka na čele pelotónu jazdiacim pretekárom QuickStepu skončila. V koncovke pripravovali jazdci tímu Caisse d’Epargne šprint pre Valverdeho, skvelý špurt však predviedol Thor Hushovd, ktorý po nástupe 300 m pred páskou zdolal Marka Cavendisha.

Výsledky - Tour de France:

2. etapa (Auray - Saint Brieuc, 164,5 km): 1. Thor Hushovd (Nór.) Crédit Agricole 3:45:13 h, 2. Kim Kirchen (Lux.) Team Columbia, 3. Gerald Ciolek (Nem.) Team Columbia, 4. Robert Hunter (JAR) Barloworld, 5. Erik Zabel (Nem.) Team Milram, 6. Jurij Trofimov (Rus.) Bouygues Telecom, 7. Oscar Freire Gomez (Šp.) Rabobank, 8. Jimmy Casper (Fr.) Agritubel, 9. Martin Elmiger (Švajč.) AG2R La Mondiale, 10. Leonardo Duque (Kol.) Cofidis - Le Crédit par Téléphone, ... 94. Peter Velits (SR) Milram - všetci čas ako víťaz

Poradie po 2. etape: 1. Alejandro Valverde (Šp.) Caisse d'Epargne 8:21:20 h, 2. Kim Kirchen (Lux.) Columbia, 3. Oscar Freire (Šp.) Rabobank, 4. Juan Jose Cobo Acebo (Šp.) Saunier Duval-Scott, 5. Cadel Evans (Austr.) Silence-Lotto, 6. Jerome Pineau (Fr.) Bouygues Telecom, 7. David Millar (V. Brit.) Garmin Chpotle, 8. Riccardo Ricco (Tal.) Saunier Duval-Scott, 9. Fränk Schleck (Lux.) CSC-Saxo Bank, 10. Filippo Pozzato (Tal.) Liquigas všetci +1 s.