Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plulík asi skončil niekde medzi trhlinami
Zdielať na

Plulík asi skončil niekde medzi trhlinami

Zdroj: SITA

Jozef Kopold: "V šesttisícpäťsto metroch som stratil jeho stopu. Vlado sa pravdepodobne zrútil v strmom ľadovom svahu a spadol medzi trhliny pod veľkým visutým ľadovcom“

"V utorok večer o pol deviatej sme nastúpili na klasickú cestu na Broad Peak s tým, že sa pokúsime o priamu líniu v štítovej skalnej stene. Tento rok pred nami na Broad Peaku nik nepôsobil. Neboli tam žiadne fixné laná, tábory, lezci. Do osemnástej hodiny v stredu sme prekonali 2700 výškových metrov. Avšak pre množstvo snehu sme sa vrátili k nášmu depozitu do 7200 m, prečkali sme tam noc a ráno opäť vyrazili hore. Šlo to zle, naďalej veľa snehu, ale keď už sme došli pod skalnú stenu, všetko sa zmenilo. Ľad sa lámal, padali skaly a liezť súčasne za sebou bolo nebezpečné. Vlado sa obetoval a rozhodol sa pokračovať normálkou na vrchol. Tam sme sa mali stretnúť a spolu zostúpiť. Všetko však bolo inak. Náročné lezenie a pre Vlada hlboký sneh nás rozdelil. Vlado bez čelovky sa okolo 20.00 hod rozhodol pre bivak pod Rocky summitom. Ja som bol po dosiahnutí vrcholu donútený bivakovať v 8000 m pod vrcholovým hrebeňom. Ráno som dlhšie hľadal cestu smerom dole, kým Vlado rýchlo zostupoval. V 6500 m som stratil jeho stopy a ani v ten večer do C1 nedorazil. Boli tam moji kamaráti z Bieloruska, ktorí naňho čakali. Vlado sa pravdepodobne zrútil v strmom ľadovom svahu a spadol kdesi medzi trhliny pod veľkým visutým ľadovcom,“ píše na svojej internetovej stránke Dodo Kopold.
Slovenská dvojica za 18 dní absolvovala v Karakorame tri výstupy na osemtisícovky. Po 8035 m vysokom Gašerbrume II (9. júna) a o 33 m vyššom Gašerbrume I (15. júna) to bolo 26. júna na Broad Peak. Na všetkých troch vrcholoch v tomto roku ešte nikto nepôsobil. "Málokto si uvedomuje, aký náročný projekt sme spolu s Vladom realizovali v Karakorame. Len sami v dvojici prísť pod kopec a mať ho iba pre seba, bez podpory iných expedícií, lezcov. Nájsť cestu nebezpečným gašerbrumským ľadovcom, prešliapať hlboký sneh v 7000 m, zliezať všetky tie ľadové svahy na Broad Peaku pri zostupe. Nik nám nezabezpečoval cestu na zostup, nenaťahoval laná. Všetko sme išli alpským štýlom. Na Gašerbrume II to bol pravdepodobne prvý alpský výstup Francúzskym pilierom v histórii. Na Gašerbrum I sme vyšli hore a späť za dvadsať hodín. Opäť žiadne fixy, našou podporou boli dvaja Taliani, ktorí sa k nám pridali od výšky 7050 m. Za tri týždne sme prekonali toľko výškových metrov, čo málokto pred nami. A to len preto, že sme boli perfektný tím! Vlado bol môj najlepší spolulezec v Himalájach a to, čo sa nám prihodilo, je žiaľ, nešťastie,“ uzatvára na internetovej stránke Jozef Kopold.

Piešťanec Vladimír Plulík mal 45 rokov, v Himalájach bol už piatykrát. V roku 1998 ako štvrtý Slovák vystúpil na Mount Everest (8848 m) bez kyslíka. Okrem toho mal na svojom konte spomenutý výstup na Gašerbrum I.