Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
V San Diegu zdolal Bonhomme Mangolda
Zdielať na
Ostatné

V San Diegu zdolal Bonhomme Mangolda

Divoký súboj sa odohral medzi britským pilotom Paulom Bonhommeom a americkým pilotom Mikeom Mangoldom v nedeľu v San Diegu. Bonhomme dosiahol pred 63 000 nadšenými divákmi svoje druhé víťazstvo v ročníku 2008 svetovej série Red Bull Air Race.

Bolo to ďalšie oslňujúce a precízne predstavenie britského esa, ktoré po prehre s Mangoldom po srdcervúcom súboji o zlomok sekundy v roku 2007, pripravil ďalšiu odplatu svojmu americkému rivalovi po ťažko vybojovanom vlaňajšom víťazstve. Hoci Bonhomme lietal svojím elegantným štýlom cez meniace sa prekážky trate a iba niekoľko metrov nad vodou ako keby to bola ľahká záležitosť, po návrate z rozjazdovej dráhy ktorá sa rozprestierala na americkej námornej základni v North Islande, ťažko dýchal a zmáčal sa v pote,. Finále vyhral časom 1:18,01 min, kým Mangold dosiahol čas 1:19,24.

,,Som veľmi rád, že som vyhral,” povedal Bonhomme, ktorý obhájil vlaňajšie prvenstvo v ,,najskvelejšom americkom meste”. ,,V San Diegu je veľmi náročná trať. Musíte byť konzistentný v každej pasáži počas celej jazdy. Dnes sme boli svedkami pretekov s veľmi tesným výsledkom a musel som tvrdo zaberať, aby som sa dopracoval k tomuto úspechu.”

Viac než 120 000 fanúšikov navštívilo počas víkendu dvojdňové preteky na pobreží zálivu v San Diegu.

Bonhomme aktuálne vedie aj v celkovom poradí v svetovej sérii s 18 bodmi, Mangold je s 15 bodmi druhý.

Mangold sa v San Diegu dal veľmi rýchlo dohromady po treťom mieste spred troch týždňov, keď stratil takmer sekundu. So svojimi technikmi pracoval deň i noc, aby odstránil poldruha kilogramovú nadváhu svojho lietadla a predviedol fantastickú jazdu. O sekundu zdolal v semifinále časom 1:17,74 tohtoročnú senzáciu Rakúšana Hannesa Archa. V nepriamom súboji na diaľku bol však v semifinále rýchlejší Bonhomme, ktorý porazil Chamblissa časom 1:17,59.   

,,Vzhľadom na okolností, ktoré predchádzali môjmu štartu, som spokojný s pódiovým umiestení, ale mrzutý, že som nedostal z lietadla vyššiu rýchlosť,” povedal Mangold, miestny hrdina, ktorého brali tisícky nadšených fanúšikov ako popovú hviezdu na sobotňajšej prechádzke pre verejnosť medzi hangármi. ,,Nazdávam sa, že podmienky boli najideálnejšie v semifinále. Aj tam dosiahol Paul najrýchlejší čas. S touto jazdou som bol veľmi spokojný. Vo finále som bol trochu nespútaný, príliš rozhádzaný. Paul dostal výborné lietadlo a je to aj skvelý pilot.”



Kirby Chambliss zo Spojených štátov skončil tretí, keď v priamom súboji o 3. miesto zdolal Rakúšana Hannesa Archa.

Svetová séria zostáva v USA. Tretie kolo z desiatich sa uskutoční 31. mája a 1. júna v Detroite (štát Michigan).

Zdielať na