Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kuzminová potvrdila definitívny koniec kariéry v individuálnych zimných disciplínach
Zdielať na

Kuzminová potvrdila definitívny koniec kariéry v individuálnych zimných disciplínach

BANSKÁ BYSTRICA / Trojnásobná olympijská víťazka, majsterka sveta a držiteľka troch malých krištáľových glóbusov biatlonistka Anastasia Kuzminová v stredu potvrdila, že má za sebou poslednú bonusovú sezónu v individuálnych disciplínach vo Svetovom pohári. Napriek tomu ešte absolvuje letnú prípravu aj viaceré preteky v letnom biatlone.

V septembri by mohlo padnúť rozhodnutie, či pomôže slovenskej reprezentácii v tímových súťažiach počas najbližšej zimnej sezóny. "Istotne už v individuálnych disciplínach končím, lebo plnohodnotne sa pripraviť na ďalšiu sezónu už nedokážem. Aj Kaisa Mäkäräinenová mi po posledných pretekoch Svetového pohára povedala to, čo cítim aj ja: "Máme svoj vek, mladé dievčatá sú agresívnejšie, vedia s veľkou istotou útočiť na popredné pozície, sú odvážne, smelé, drzé. My s tou našou kvalitou a skúsenosťami im už nie vždy stíhame. Hľadáme naše rezervy počas sezóny a tešíme sa z úspešných dní, keď sa k nám prikloní šťastie. A práve vďaka takýmto okamihom som všetkým mohla dopriať svoje najlepšie výkony a ľudia ich mohli prežívať spolu so mnou. Pripraviť sa však v mojom veku na každé ďalšie preteky je mentálne veľmi ťažké a náročné," prezradila 34-ročná dvojnásobná mamička Kuzminová.

​Pri jej rozhodovaní o konci športovej kariéry (nateraz iba v individuálnych disciplínach) zavážila práve aj rodina: "Nie som iba športovkyňa, ale aj matka. O moje deti sa mal počas pretekov kto postarať, boli to najmä svokrovci. Komunikovala som s rodinou na diaľku, ale koncentrácia na preteky bola týmto ovplyvnená. Mám syna, ktorý má už dvanásť rokov, dcérka začala chodiť do škôlky, to sú všetko nové okamihy života. Chcem ich prežívať spolu s deťmi, mojou rodinou."

Anastasia Kuzminová končí individuálnu športovú kariéru na vrchole. V práve skončenej sezóne skompletizovala zlatom z rýchlostných pretekov medailovú zbierku z majstrovstiev sveta, pýšiť sa môže tromi zlatými a tromi striebornými medailami zo zimných olympijských hier a v ostatnom súťažnom ročníku obhájili malý krištáľový glóbus z vlaňajšej sezóny v jej najsilnejšej disciplíne - šprinte. "Funkčne mám v sebe potenciál aj na ďalšiu sezónu, ale v biatlone veľakrát rozhoduje hlava. A ešte viackrát šťastie. Spoliehať sa v ďalšej sezóne na 'šťastíčko' alebo na to, že hlava bude zrazu iná v 35 rokoch, tak tomu veľmi neverím," dodala najúspešnejšia slovenská biatlonistka.

Tiež podotkla, že jej ďalšia účasť v ženských štafetách bude závisieť aj od toho, či sa Ivona Fialková rozhodne pokračovať v kariére. Ani ona totiž nevylúčila nečakane skorý koniec. "Ak sa Ivka rozhodne, že do ďalšej sezóny pôjde, našej ženskej štafete bude chýbať štvrtý člen a mladé dievčatá ešte nebudú celkom pripravené, tak trénovať budem. V prípade požiadania o pomoc sa pokúsim nastúpiť na tých päť štafiet vo Svetovom pohári. Mohla by som sa na ne dostatočne pripraviť, no nesľubujem, že uvidíte takú Nasťu Kuzminovú, ako predtým. Urobím však všetko, čo bude v mojich silách."

Športovú kariéru sa rozhodol definitívne ukončiť aj slovenský biatlonový reprezentant Matej Kazár. V rozhovore pre agentúru SITA vysvetlil aj dôvody: "Už je na čase. Mám 35 rokov na krku, o chvíľu sa mi začína 36-ka, takže končím podobne ako Paľo Hurajt, iba o dva mesiace skôr. Sily mi už ubúdajú a náročný tréning sa už nedá zvládnuť tak, ako keď som bol mladší. Druhou stránkou je i to, že mám doma trojročného syna, chcem sa venovať rodine a starať sa o ňu. Ak by som dosahoval nejaké desiate, pätnáste miesta, tak by človeka ešte bavilo súťažiť vpredu, ale mne sa až tak nedarilo, takže i to zavážilo v mojom rozhodnutí."

Skončenú biatlonovú sezónu zhodnotil aj prezident Slovenského zväzu biatlonu Tomáš Fusko: "Bola výnimočná. Sme šťastní, čo sa nám podarilo po úspešnej olympiáde v minulom roku. Máme majsterku sveta Anastasiu Kuzminovú. Nasťa odviedla výnimočnú prácu, pridala sa k nej aj Paulína Fialková, ktorá excelentne absolvovala prvý trimester vo Svetovom pohári, dokázala byť na popredných umiestneniach a bojovala do poslednej chvíle o malý krištáľový glóbus. Napokon skončila v celkovom poradí šiesta. Takže to je tiež vysoko pozitívne. Sklamaním sú výsledky mužov, ale vidíme tam potenciál. Chlapci odviedli kus roboty, len sa to neprejavilo na výsledkoch. Pod vedením ich trénera Kuzmina sa začali aplikovať nové metódy do tréningu, takže musíme byť trochu trpezliví, než sa to prejaví aj na výsledkoch. Pripravujeme strategický plán smerom do budúcej olympiády tak, aby sme vedeli dobre pripraviť aj mužov."

Súvisiace články