Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Petra Vlhová obsadila 23. miesto v talianskom Kronplatzi
Zdielať na

Petra Vlhová obsadila 23. miesto v talianskom Kronplatzi

Archívne video

KRONPLATZ  / Slovenke Petre Vlhovej nevyšiel podľa predstáv šiesty obrovský slalom aktuálnej sezóny Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach. V talianskom Kronplatzi Vlhová obsadila 23. miesto a pripísala si 8 bodov do hodnotenia SP, kde jej v celkovom poradí patrí šiesta a v hodnotení disciplíny trinásta priečka. Víťazstvo v juhotirolskom stredisku, svoje celkovo šestnáste v bojoch o krištáľové glóbusy a štrnáste v obrovskom slalome v kariére, oslavuje Nemka Viktora Rebensburgová. V sumáre dvoch kôl táto olympijská víťazka z Vancouveru 2010 a bronzová zo Soči 2014 zdolala Nórku Ragnhild Mowinckelovú o 3 stotinky sekundy. Domácej Federice Brignoneovej patrí priečka priečka s odstupom 66 stotín.

"Bolo to brutálne tesné. Najmä v spodnej časti som nemala zo svojej jazdy dobrý pocit. Myslela som si, že Mowinckelová to dá na víťazstvo. Som však superšťastná! Vôbec som nepomyslela na to, že si budem môcť na seba navliecť červené tričku pre líderku disciplíny," uviedla 28-ročná Viktoria Rebensburgová v prvej reakcii.

V slnečnom počasí Vlhová v 1. kole položila základ pre možný neskorší úspech, keď na zatočenej trati predviedla dynamickú jazdu s minimom chýb a v sumáre na ôsmom mieste zaostala o 1,24 s za prekvapujúcou líderkou z Nórska Ragnhild Mowinckelovou. V druhom kole sa však 22-ročná Liptáčka nevyhla veľkej chybe po treťom medzičase, keď sa ocitla mimo ideálnej stopy a to ju stálo cenné stotiny sekundy. V cieli bola priebežne šestnásta, ale postupne sa zosunula až na konečnú 23. priečku. V druhom kole bola Vlhová najpomalšia spomedzi všetkých 29 pretekárok ktoré prišili do cieľa na trati Piz de Plaies. V šiestich obrovských slalomoch sezóny 2017/2018 Slovenka zakaždým bodovala, ale v tretej desiatke výsledkového poradia okrem Kronplatzu skončila už len v Courcheveli na 28. mieste.


Maximom ambicióznej LiptáčkyVlhovej vo Svetovom pohári v obrovskom slalome stále sú dve siedme miesta z vlaňajších pretekov v americkom Aspene a rakúskom Lienzi. Dovedna má zverenka talianskeho trénera Livia Magoniho na konte šesť umiestnení v Top Ten v obrovskom slalome. Vlhová sa najbližšie vo Svetovom pohári predstaví počas nastávajúceho víkendu vo švajčiarskom Lenzerheide, kde bude obrovský slalom aj slalom.

Preteky v Kronplatzi sa nezaobišli bez prekvapení. Najväčším bolo už v 1. kole vypadnutie Američanky Mikaely Shiffrinovej. Líderka hodnotenia disciplíny (po pretekoch ju preskočila Rebensburgová) aj celého Svetového pohára sa pri prejazde jednej z bránok nevyhla chybe na vnútornej lyži a dostala sa mimo vytýčenú trať. Úradujúca majsterka sveta Francúzka Tessa Worleyová skončila šiesta, keď po prvom kole figurovala až na 11. priečke. Na víťazku nedeľňajšieho super G v Cortine d´Ampezzo Švajčiarku Laru Gutovú zostalo 26. miesto.


Svetový pohár v alpskom lyžovaní - utorok - Kronplatz (Tal.) - výsledky:

Obrovský slalom žien (1. + 2. kolo): 1. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 2:06,19 min, 2. RagnhildMowinckelová (Nór.) +0,03 s, 3. Federica Brignoneová +0,66, 4. Marta Bassinová (obe Tal.) +0,88, 5. SaraHectorová (Švéd.) +0,96, 6. Tessa Worleyová (Fr.) +1,91,... 23. Petra Vlhová (SR) +3,75.

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 25 z 39 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová USA) 1477 bodov, 2. ViktoriaRebensburgová (Nem.) 634, 3. Tina Weiratherová (Licht.) 601, 4. Wendy Holdenerová (Švaj.) 586, 5. Sofia Goggiová (Tal.) 570, 6. Petra Vlhová (SR) 562

Poradie v hodnotení obrovského slalomu vo Svetovom pohári (po 6 z 9 pretekov): 1. ViktoriaRebensburgová (Nem.) 422 bodov, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) 385, 3. Tessa Worleyová (Fr.) 370,... 13. Petra Vlhová (SR) 117.

Súvisiace články