Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Majstri sveta v hokejbale: Sme úspešní, lebo to robíme pre radosť, nie pre peniaze
Zdielať na

Majstri sveta v hokejbale: Sme úspešní, lebo to robíme pre radosť, nie pre peniaze

BRATISLAVA / Ani hokej, ani futbal, ani basketbal. Najúspešnejším slovenským kolektívnym športom je bez akýchkoľvek debát hokejbal. Na Majstrovstvách sveta sme nikdy neboli horší ako tretí a teraz naši hokejbalisti získali dokonca zlatý hetrik. Tri svetové tituly za sebou. O ten posledný sa postarali aj Jaroslav Martinusík a Miroslav Božik, ktorí boli hosťami v Novinách o 12.

Slovenskí hokejbaloví reprezentanti skompletizovali zlatý hetrik z majstrovstiev sveta. Vo finále na svetovom šampionáte v Pardubiciach zdolali výber Kanady 6:4 a obhájili zlato z predchádzajúcich dvoch MS. Slováci už v prvej minúte získali dvojgólové vedenie, neskôr vyhrávali aj 3:0, no súper potom otočil na 4:3 vo svoj prospech.

Na 4:4 vyrovnal v 29. min Milan Rampáček, víťazný gól dosiahol v 44. min Patrik Svitana a poistku pridal do prázdnej bránky súpera Michal Hrivnák. Bronz si vybojovali domáci Česi triumfom nad Grékmi 4:3.

Najúspešnejšia krajina

Kanada je stále najúspešnejšou krajinou v histórii hokejbalových MS, na svojom konte má 5 zlatých, tri strieborné a dve bronzové medaily. Slovenské družstvo má bilanciu 4 - 2 - 6, najcennejší kov získalo na ostatných troch svetových šampionátoch a ako jediná krajina má medailu z každých MS v histórii, ktorá sa píše od roku 1996.

Slovenskí hokejbalisti potvrdili to, s čím do Pardubíc cestovali - zisk najcennejšieho cenného kovu. Základnou skupinou A1 prešli ako nôž maslom, nezaváhali ani v jednom stretnutí. Postupne zdolali Indiu, Fínsko a Grécko zhodne 3:1, v súboji o víťazstvo v skupine zdolali Kanaďanov 3:0. Vo štvrťfinále Slováci narazili na Portugalcov, ktorí im takisto nenarobili väčšie problémy a víťazstvom 4:0 sa posunuli do boja o medaile.

Veľkú drámu zažili v semifinále proti domácemu Česku. Po bezgólovom riadnom hracom čase a predĺžení ju rozuzlili až samostatné nájazdy. Rozhodnutie zariadil úspešným pokusom až v siedmej sérii Patrik Svitana. S nervami fanúšikov sa slovenskí reprezentanti pohrali aj vo finále, kde najskôr vyhrávali 3:0, potom prehrávali 3:4, aby napokon získali tretí titul majstra sveta v rade triumfom 6:4.

Súvisiace články