Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dolu svahom jazdí takmer 200 kilometrov za hodinu. Najrýchlejším slovenským lyžiarom je Michal Bekeš
Zdielať na

Dolu svahom jazdí takmer 200 kilometrov za hodinu. Najrýchlejším slovenským lyžiarom je Michal Bekeš

VYSOKÉ TATRY / Pochádza zo Ždiaru pod Tatrami, živí sa výškovými prácami, ale v skutočnosti žije pre rýchlosť. Je najrýchlejším lyžiarom na Slovensku a našu krajinu reprezentuje vo Svetovom pohári v najprestížnejšej kategórii - Speed Ski One. Možno jeho meno bude synonymom pre rýchlosť: Rýchly ako Bekeš.

Málokto to vie. Na Slovensku máme okrem známych mien ako Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Adam a Andreas Žampovci aj ďalšieho lyžiara, ktorý jazdí svetový pohár. A veľmi rýchlo.

Jeho osobný rekord je rýchlosť 196 kilometrov za hodinu.

Jediný na Slovensku

Rýchlostného lyžiara Michala Bekeša vždy bavila rýchlosť. Jedného dňa si povedal, že bude jazdiť Svetový pohár. Dokázal to a má za sebou prvú sezónu v najprestížnejšej  kategórii - Speed Ski One. "Moje celkové umiestnenie tento rok vo Svetovom pohári je 13. miesto. Na prvú sezónu je to úplne perfektné, som veľmi spokojný," povedal pre TV JOJ Michal Bekeš.

V tejto disciplíne musia mať pretekári špeciálne oblečenie a vyzerajú tak trochu ako mimozemšťania. Celá výstroja, od prilby až po samotnú kombinézu, je aerodynamická a lyže sú dlhé až 238 centimetrov. Jazdí sa na svahoch s priemerným sklonom okolo 50 stupňov a rýchlosť je obmedzená do 200 kilometrov za hodinu.

"Existujú aj preteky nad 200 kilometrov. Volajú sa Speed Masters a môže tam štartovať len 10 najlepších pretekárov z predchádzajúcej sezóny," dodáva Michal Bekeš, ktorý zatiaľ ako jediný na Slovensku súťaží v tejto netradičnej disciplíne.

Súvisiace články