Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci pred odchodom do Ria zložili sľub do rúk prezidenta Kisku
Zdielať na

Slováci pred odchodom do Ria zložili sľub do rúk prezidenta Kisku

BRATISLAVA / Členovia slovenskej výpravy pred odchodom na paralympijské hry do brazílskeho Ria de Janeiro v utorok predpoludním zložili slávnostný sľub do rúk prezidenta SR Andreja Kisku.

Na nádvorí bratislavského Prezidentského pláca ho predniesli športová strelkyňa Veronika Vadovičová a cyklista Vladislav Janovjak. "Fúkal vietor a prevrátil mi stránku s textom, navyše ma trochu bičovala vlajka. Preto sa mi aj trochu roztriasol hlas. Mala som trochu ťažšie podmienky, prekvapilo ma to. Už keď mi oznámili, že tento sľub budem skladať, bola to pre mňa veľká časť. Navyše s Vladkom Janovjakom, s ktorým sme veľmi dobrí kamaráti," povedal Veronika Vadovičová. "Hlavným cieľom teraz je úspešný presun do Ria. Verím, že zbrane a náboje prídu načas. Potom príde pár dní tréningov a súťaže. Nechcem hovoriť o medailových ambíciách. Všetci tam budú dobre trénovaní a medaily len tri. Základom bude odviesť maximum, aby som sama bola spokojná. A uvidíme, na čo to bude stačiť," dodala. Všetci členovia výpravy dostali pri príležitosti slávnostného sľubu pamätné plakety so svojím menom. Na pôde Prezidentského paláca premiérovo zaznela aj paralympijská hymna k Riu "Orli bez krídel".

Prezident SR zaželal slovenskej výprave veľa úspechov. "Nie vždy sa to po športovej stránke podarí, základom bude bojovnosť. Chcel by som všetkým vysloviť obrovské uznanie a úctu. Títo ľudia napriek svojmu hendikepu a nepriazni osudu do toho idú a bojujú. Sú vzorom nielen pre mnohých iných, ktorí tiež majú ochorenia, ale aj pre nás všetkých ostatných," povedal Andrej Kiska.

Už v pondelok slovenskí paralympionici dostali menovacie dekréty z rúk predsedu vlády SR Roberta Fica, počas tejto akcie prebehlo aj uvedenie poštovej známky PH Rio 2016. Jej motívom je stolný tenista na vozíčku ako predstaviteľ veľmi úspešného slovenského paralympijského odvetia, na jej pozadí nechýba hlavná dominanta Ria de Janeiro - socha Krista Spasiteľa. V pondelok podvečer boli športovci, realizačné tímy a vedenie výpravy pre PH 2016 k dispozícii médiám na stretnutí spojenom s módnou prehliadkou oblečenia farebne ladeného v národných farbách - bielej, modrej a červenej.

Paralympionici zo Slovenska mieria na svoju šiestu paralympiádu v histórii samostatnosti. Doterajších päť im prinieslo okrem hŕby zážitkov aj 48 medailí, z toho 14 zlatých, 16 strieborných a 18 bronzových. V nominácii SR na PH 2016 figuruje dovedna 29 športovcov. Podstatná časť výpravy, ktorej vedúcim je Samuel Roško, do Ria odletí v stredu 31. augusta a vo štvrtok 1. septembra. "Verím, že v Riu sa našim športovcom podarí získať aspoň osem medailí," povedal Roško. V Londýne 2012 to boli dve zlatá, jedno striebro a tri bronzy.

Spomedzi nominovaných je vo výprave najviac predstaviteľov paralympijského športu boccia a stolného tenisu (po 7), piatich športovcov dodala cyklistika (vrátane jedného pilota), troch streľba, po dvoch atletika a lukostreľba a po jednom jazdectvo, plávanie a tlak na lavičke. Tromfom výpravy by mala byť strelkyňa Veronika Vadovičová, paralympijská šampiónka z Pekingu 2008, medaily sa budú očakávať aj od stolných tenistov na čele so štvornásobným olympijským víťazom, predsedom SPV Jánom Riapošom.

Súvisiace články