Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Peter Sagan víťazom druhej etapy na Okolo Švajčiarska
Zdielať na

Peter Sagan víťazom druhej etapy na Okolo Švajčiarska

BAAR / Slovenský úradujúci cyklistický majster sveta Peter Sagan sa stal víťazom nedeľňajšej 2. etapy na pretekoch kategórie WorldTour Okolo Švajčiarska.

Dvadsaťšesťročný člen tímu Tinkoff sa presadil v hromadnom špurte pelotónu v meste Baar, kde štartovala aj končila 188 km dlhá etapa. Peter Sagan dosiahol v tejto sezóne piate etapové prvenstvo a na švajčiarskych cestách rekordné dvanáste. Aktuálny líder renkingu WorldTour sa presadil v závere pred Argentínčanom Maximilianom Richezem z Etixxu-QuickStep a Michaelom Matthewsom z tímu Orica-GreenEdge. Sagan dokonale využil šprintérsky vlak austrálskeho tímu a v závere s prehľadom prešpurtoval konkurenciu.



Hneď na začiatku upršanej nedeľňajšej etapy sa do úniku dostali štyria jazdci - Marcel Wyss (IAM), Sebastien Minard (Ag2r), Mathias Krizek (Roth) a Antwan Toelhoek (Roompot). Spočiatku si utvorili náskok cez štyri minúty. V pelotóne sa o tempo staral tím Trek-Segafredo, ktorý v druhej časti stiahol náskok utečencov pod dve minúty. Daždivé počasie si vyžiadalo svoju daň, pády postihli Fernanda Gaviriu (Etixx), Laurensa ten Dama (Giant-Alpecin) či Andrewa Talanského (Cannondale). Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) musel dokonca odstúpiť z pretekov. Úsilie utečencov sa skončilo 34,5 km pred cieľom a všetko nasvedčovalo hromadnému dojazdu. V ňom mal najviac síl Peter Sagan a oslavoval piate čiastkové víťazstvo v sezóne 2016.



Pondelková tretia etapa zavedie cyklistov z Grosswangenu do Rheinfeldenu, v druhej polovici trasy o dĺžke 193 km sa bude nachádzať šesť vrchárskych prémií. Napriek tomu by etapa mala dospieť do hromadného šprintu. Posledný kopec Schöneberg (1,3 km, 11,5 %) prekonajú jazdci 11 km pred cieľom. Finišovať sa bude v miernom stúpaní.

Výsledky - Okolo Švajčiarska 2016:

2. etapa (Baar - Baar, 188 km): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 4:35:19 h, 2. Maximiliano Richeze (Arg.) Etixx-QuickStep, 3. Michael Matthews (Aus.) Orica-GreenEdge, 4. Magnus Cort Nielsen (Dán.) Orica-GreenEdge, 5. Jürgen Roelandts (Belg.) Lotto Soudal, 6. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo - všetci rovnaký čas,... 61. Juraj Sagan (SR) Tinkoff +3 s