Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sagan do Ria ako horský cyklista v cross country
Zdielať na

Sagan do Ria ako horský cyklista v cross country

BRATISLAVA / Peter Sagan bude reprezentovať Slovensko na olympijských hrách v Riu de Janeiro v horskej cyklistike v disciplíne cross country. Jeho náhradníkmi budú Michal Lami (BMX klub košický šarkaň) a Martin Haring (Dukla Banská Bystrica).

V cestnej cyklistike bude slovenským olympionikom Martin Haring, keďže P. Sagan ním vybojovanú miestenku ponúkol na výmenu za tú z horskej odnože cyklistiky. Haringovým náhradníkom bude Patrik Tybor (obaja Dukla Banská Bystrica). Nomináciu schválil v tomto poradí výkonný výbor Slovenského zväzu cyklistiky.

Miestenky pre krajiny, nie jednotlivcov

"V cyklistike sa bojuje o miestenky pre krajinu, nie pre jednotlivcov. Kvalifikačný proces trvá dva roky a je náročný na fyzickú kondíciu aj psychiku. V oboch olympijských cyklistických disciplínach sa našim pretekárom podarilo vybojovať po jednej miestenke," povedal k spôsobu získania miestenky na OH Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky, v tlačovej správe SZC.

"Túto nomináciu navrhli po vzájomnej dohode príslušné komisie uvedených disciplín. Všetci počítali s tým, že Peter Sagan bude ako majster sveta štartovať na ceste a boli s tým uzrozumení. Peter však ponúkol miestenku v rámci cestnej cyklistiky na výmenu za štart v MTB v cross country. Po ukončení Tour de France má na špeciálnu prípravu ešte štyri týždne. Ako ho poznáme, nebude sa chcieť na olympiáde len zúčastniť, ale bojovať o popredné miesta,“ dodal Peter Privara.

Jeho slová doplnil Ján Žilovec, viceprezident SZC a predseda komisie horskej cyklistiky: "Dlho sme uvažovali a rozmýšľali nad všetkými ´pre a proti´ tejto nominácie komisie horskej cyklistiky. Snahou je dosiahnuť pre Slovensko čo najlepší možný výsledok. Peter Sagan v minulosti dokázal zvíťaziť na juniorských majstrovstvách sveta v horskej cyklistike, takže jeho šance na dobrý výsledok sú reálne. V tejto chvíli môžem len potvrdiť, že podporíme prípravu všetkých nominovaných.“

Naznačil návrat

Dvadsaťšesťročný Peter Sagan tohto roku na ceste vyhral prestížnu jarnú klasiku Okolo Flámska. Účasťou na dvoch aprílových podujatiach horských bicyklov v rakúskom Grazi a českých Tepliciach naznačil, že zvažuje možnosť krátkodobo sa vrátiť k svojej obľúbenej disciplíne z juniorských čias s prihliadnutím na možnú účasť na OH v Riu.

Preteky Grazer Bike Opening po páde nedokončil, ale v Tepliciach si na podujatí Českého pohára vyjazdil solídne štvrté miesto a nechal si čas na rozmyslenie, ako naloží s prípadnou olympijskou účasťou v kategórii MTB v Riu. Napokon sa rozhodol skúsiť to na horskom bicykli na OH a SZC tak postavil pred úlohu prerozdeliť miestenky.

Martin Haring má 30 rokov a je štvornásobný majster Slovenska v cyklokrose. Na výročnej slávnosti Zlatý pedál 2015 bol ocenený ako najlepší v kategórii cyklokros. Vo svetovom rebríčku UCI cyklokrosárov momentálne je na 46. priečke a na tohtoročných majstrovstvách sveta v belgickom Heudsen-Zolderi obsadil v kategórii elite 29. miesto. Haring paralelne jazdí aj disciplínu cross country v horskej cyklistike, kde mu vo Svetovom rebríčku patrí 95. pozícia a na septembrovom svetovom šampionáe v Andorre skončil päťdesiaty prvý. Dvadsiateho prvého augusta by sa mal predstaviť na OH v Riu, ale v pretekoch cestných cyklistov.

Pozrite si reportáž Romana Gaduša: