Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Trojičky mieria na olympiádu v Riu. Maratón budú bežať bok po boku
Zdielať na

Trojičky mieria na olympiádu v Riu. Maratón budú bežať bok po boku

TALLINN / Nestáva sa každý deň, aby sa na vrcholné športové podujatie kvalifikovali trojčatá. Podľa odborníkov sa na to napríklad na olympiáde nestalo doteraz ešte ani raz. Vyzerá to teda tak, že sa tri blonďavé estónske sestry už o pár mesiacov zapíšu do histórie športu.

Akoby ich jedna mater mala, prebehne určite mysľou každému, kto zbadá trénovať tieto tri blonďavé estónske bežkyne. A možno pritom ani len netuší, že má pravdu - nielenže majú dievčatá rovnakú mamu a otca, majú aj rovnaký dátum narodenia. Sú to skrátka trojičky.

"Nebývame spolu. Ale keď sa stretneme, vždy hneď cítim, že mám v sebe viac energie. Väčšinou trénujeme spoločne," prezrádza estónska maratónkyňa Leila Luik.

Spoločný cieľ

Mladé Estónky majú pred sebou veľký spoločný cieľ. Všetky tri usilovne trénujú na letnú olympiádu v Riu. Súťažiť budú v maratóne a hoci im je jasné, že víťazstvo im pravdepodobne nehrozí, môžu sa navždy zapísať do histórie. Nikdy doteraz vraj na olympijských hrách proti sebe trojčatá nesúťažili.

"Pri behu vždy podporujeme jedna druhú. Keď sa niektorej z mojich sestier podarí vyhrať, vždy sa teším, ako by som bola víťazkou aj ja," hovorí Lily Luik.

Trojičkovské heslo

Ešte pred začiatkom prípravy si dokonca vymysleli aj svoje špeciálne trojičkovské heslo. Trio na Rio. Dúfajú, že maratón zabehnú všetky tri bok po boku a ešte si aj zlepšia svoje časy. Od účasti na olympiáde ich neodradili ani najnovšie varovania vyše stopädesiatich vedcov.

Tí vyzvali Svetovú zdravotnícku organizáciu, aby olympijské hry pre vírus Zika zúriaci v Brazílii odložila, alebo rovno zrušila. Zdravotníci však ich výzvu zmietli zo stola s tým, že organizácia olympiády šírenie vírusu významným spôsobom neovplyvní.

Trojičky mieria na olympiádu do Ria, pozrite si reportáž: