Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Velez-Zuzulová v Crans Montane nezvládla 2.kolo, Vlhová spadla
Zdielať na

Velez-Zuzulová v Crans Montane nezvládla 2.kolo, Vlhová spadla

CRANS MONTANA / Slovenská reprezentantka Veronika Velez-Zuzulová obsadila 10. miesto v pondelkovom slalome Svetového pohára alpských lyžiarok vo švajčiarskej Crans Montane.

 Skúsenej Slovenke patrila po 1. kole tretia pozícia, ale v druhom sa na profilovo náročnom kopci a na rozbíjajúcej sa trati nevyhla chybám. Jej mladšia krajanka Petra Vlhová preteky nedokončila. Vlhová sa po 7. priečke v 1. kole pustila aj v druhom do súboja s náročnou traťou bez rešpektu. Na prvom medzičase ešte viedla, ale potom sa v tanci medzi bránkami dostala príliš do predklonu a výsledkom bol "špicar" a predčasný koniec nádejí. Víťazka decembrových pretekov v Aare Vlhová v tejto sezóne druhýkrát nedokončila slalom v rámci Svetového pohára, predtým sa jej to nepodarilo v talianskej Santa Caterine.

Víťazkou v ôsmom slalome sezóny v Crans Montane sa stala favorizovaná Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá sa vrátila do súťažného diania po vyše dvoch mesiacoch najlepším možným spôsobom. Druhá skončila Francúzka Nastasia Noensová (+0,45 s) a tretiu priečku si vyjazdila Kanaďana Marie-Michele Gagnovová (+0,50 s). Pre Noensovú aj Gagnonovú to sú premiérové stupne víťazov v tejto sezóne. Švédka Frida Hansdotterová si 6. miestom udržala a ešte aj o čosi zvýšila vedenie v slalomovom poradí SP pred Velez-Zuzulovou. Tretia je Češka Šárka Strachová, Petra Vlhová klesla zo štvrtej na piatu priečku. Shiffrinová suverénne ovládla prvé dve slalomové podujatia sezóny na domácom snehu v Aspene, v decembri vo švédskom Aare si však počas tréningu zranila koleno a musela nútene pauzovať.

Celkovo má stále 20-ročná Američanka na konte už 18 víťazných pretekov v rámci Svetového pohára, až na jednu výnimku všetky dosiahla v slalome. "Nevedela som, čo môžem dopredu očakávať po tej mojej pauze. Aj vzhľadom na náročné podmienky som veľmi spokojná, ako som zajazdila," uviedla Shiffrinová v prvom interview pre organizátorov. Slalom na netradičnom mieste v Crans Montane sa jazdil ako náhrada za zrušený Maribor spred dvoch týždňov, kde panovali jarné podmienky a trať bola príliš nebezpečná pre slalomárky. V Slovinsku síce pustili 24 pretekárok na trať 1. kola vrátane oboch najlepších Sloveniek, ale ich výsledky napokon anulovali.