Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vzbura! Kenskí športovci okupovali národnú federáciu v Nairobi
Zdielať na

Vzbura! Kenskí športovci okupovali národnú federáciu v Nairobi

NAIROBI / Skupina atlétov z Kene v pondelok okupovala centrálu národnej atletickej federácie v metropole Nairobi. Dôvodom sú korupčné a dopingové škandály, športovci žiadajú odstúpenie celej exekutívy na čele s prezidentom federácie Isaiahom Kiplagatom.

Toho spolu s viceprezidentom Davidom Okeyom vyšetruje polícia aj etická komisia Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) za údajnú spreneveru viac ako 700-tisíc dolárov od sponzora Nike.

"Každý sa na neho sťažuje. Aj IAAF a Nike. Dopingové škandály sa odohrali počas jeho pôsobenia vo funkcii, takže chceme očistiť šport a potrebujeme okamžitú zmenu," vyhlásil generálny tajomník Kenya Athletics (KA) Julius Ndegwa, ktorý sa stal vodcom protestujúcich.

Medzi nahnevanými športovcami bola držiteľka národného rekordu v behu na 400 metrov Rose Tatová-Muyová aj niekdajšia africká rekordérka na 3000 metrov Justina Jepchirchirová. Športová verejnosť v Keni v tejto otázke nie je jednotná. Napríklad víťaz maratónov v Londýne a Berlíne Eliud Kipchoge nazval protesty "totálnou hanbou". "Je smutné vidieť zopár jedincov, ktorí o sebe tvrdia, že sú atléti, ako berú zákon do vlastných rúk," napísal na Facebooku Augustine Choge, víťaz Hier Commonwealthu z roku 2006 na 5000 m.

Súvisiace články