Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Adam Žampa (24) nepozná tatranské štíty, chce sa polepšiť
Zdielať na
Ostatné

Adam Žampa (24) nepozná tatranské štíty, chce sa polepšiť

TATRY / Keď sa povie, ide to z kopca, nemusí to znamenať hneď niečo zlé. Takému Adamovi Žampovi to ide z kopca vynikajúco. Dokázal to aj na olympijských hrách v Soči. Ale ako mu to ide do kopca?

Adam Žampa, Tatranec, ktorý po dlhom čase prinútil Slovákov pozerať mužské zjazdové lyžovanie, sa jedno popoludnie rozhodol vyjsť do kopcov. Cieľom bol Lomnický štít. Hory krásne, počasie ideálne, ale tréning mal prednosť.

Málo času

"Musí sa človek zodpovedne pripraviť na tú sezónu," hovorí lyžiar. Adamovi to ide dobre nielen z kopca, ale aj do neho. Adam na Lomnickom štíte nikdy nebol. Okrem Rysov, na žiadnom. Aj tam v rámci tréningu.

"Tatranec som odmalička a poriadne som nebol na žiadnom štíte. Ale je to tak asi preto, že je na to trošku menej času. Aj v lete som stále na lyžiach. Raz, keď si nájdem čas, chcem tie Tatry pochodiť celé, pretože žiadne hory na svete nie sú tak krásne ako naše Tatry. Ide z toho rešpekt," tvrdí.

Žampuliak

Ten treba vždy. Západná stena Lomnického štítu je prakticky kolmá. Pomaly sa dostával do komína a keď zbadal sneh, bol vo vytržení. S kondičným trénerom Vilom stvorili niečo, čo dostalo meno žampuliak.

Po výstupe sa výhľad nekonal. No turistom stačila aj prítomnosť nášho úspešného športovca. "Ja si myslím, že je to úplne bombové slovenské prekvapenie. Držím mu palce, nech pokračuje tak ďalej," povedal turista na Lomnickom štíte.

Zdielať na

Súvisiace články