Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slováci na olympiáde. SOV zase spokojný, Filc ale varuje!
Zdielať na

Slováci na olympiáde. SOV zase spokojný, Filc ale varuje!

BRATISLAVA / Spokojnosť ! To je pocit, ktorý ovládol šéfa slovenského olympijského výboru Františka Chmelára po bojoch v Soči. Ale športová verejnosť ho nemá a pýta sa, či niektorí športovci nemali radšej zostať doma.

Filc: Nech idú za svoje

Šéf Slovenského olympijského výboru si myslí, že mali ísť všetci tí, ktorí boli. "Ak športovec splní kritéria medzinárodnej federácie, má morálne oprávnenie na olympíjskych hrách štartovať. My nemáme morálnu oprávnenie mu v tom brániť," myslí si Chmelár.

A tak išli aj tí, o ktorých Chmelár a spol vedeli, že dieru do sveta neurobia. "O ktorých sme vedeli, že pokiaľ sa im podarí podať maximálny výkon, tak sa môžu umiestniť do prvej polovice štartového poľa," tvrdí Chmelár. "No tak tí nech idú po zvážení športovej federácie za prostriedky, ktoré si nájdu," myslí si bývalý tréner hokejistov SR Ján Filc.

Chmelár: Priniesli sme víťazku aj slniečko

Zlatou medailou Kuzminovej sa vedenie SOV pýši rado. "Priniesli sme olympijskú víťazku a okrem nej aj slniečko," pochválil sa Chmelár. "Pokiaľ sa slovenský šport bude zakrývať ako figovým listom medailou Nasti Kuzminovej - ktorá je vynikajúce športovkyňa a klobúk dole pred všetkým, čo ona dokáže - ale ona nie je produktom slovenského športu v tom originálnom slova zmysle, tak to nebude dobré," myslí si Filc.

Za zlyhania viacerých športovcov SOV ale nemôže. "Slovenský olympijský výbor na zimných olympijských hrách neznáša zodpovednosť za ich športové výkony," hovorí vedúca výpravy SR v Soči Janka Gantnerová.

Filc: Osobné dôvody nominácie

Tak, ako veľká väčšina športovej verejnosti, má iný pohľad na vec Ján Filc. "Otázka je, či ich my ako spoločnosť máme brať ako tých reprezentantov, ktorých tam chceme mať, alebo sú to ľudia, ktorí tam idú preto, že tam chcú ísť oni. Ja si myslím, že tie nominačné kritériá vo veľa prípadoch sú také, že sa určitá skupina rozhodne o tom, že ich tam chce mať z dôvodov by som povedal možno osobných, možno nejakých takých klientelistických," myslí si Filc.

Čím viac športovcov, tým viac cestujúcich...

Logiku to má. Čím viac športovcov, tým viac cestujúcich a spokojných funkcionárov. Ján Filc o tom vie z Vancouveru svoje. "Mi bolo čudné, keď som videl ľudí, ktorých som so športom nikdy nemal spojených, v oblečení, ktoré bolo oficiálnym oblečením slovenskej reprezentácie, sa rozvážať v autách, ktoré boli oficiálne pridelené našej výprave. Toto sú veci, ktoré mne osobne veľmi vadia," dodáva Filc.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články