Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Začala olympiáda v Soči! Každý chce fotku s Chárom
Zdielať na

Začala olympiáda v Soči! Každý chce fotku s Chárom

SOČI / Chárov príchod pútal pozornosť, hitom fotka s kanadskou krasokorčuliarkou nižšou o 56 centimetrov.

Na ploche štadióna Fišt defilovalo 78 Slovákov

Na Olympijskom štadióne Fišt v ruskom Soči sa v piatok symbolicky o 20.14 h miestneho času (17.14 SEČ) začalo slávnostné otvorenie XXII. zimných olympijských hier. V hľadisku ho spoločne so 40 000 divákmi v spoločnosti prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha sleduje ruský prezident Vladimir Putin, hlavy ďalších 44 krajín a množstvo prominentných hostí.

Slovenskú zástavu priniesol v poradí ako 64. na štadión najvyšší muž medzi vlajkonosičmi Zdeno Chára. Na plochu vstúpil o 21.07 miestneho času (18.07). Celkovo na slávnostný nástup prišlo 78 Slovákov, z toho 43 športovcov.

"Je to pre mňa veľká pocta. Nikdy som nečakal, že budem na slávnostnom otvorení olympijských hier. Je to veľké privilégium a nebolo by to možné bez podpory môjho tímu, spoluhráčov, majiteľa a manažmentu. Som im veľmi vďačný. Atmosféra otvorenia a táto noc je pre mňa niečím novým. Som skutočne vzrušený celou organizáciou. Bolo by pekné, ak by mohol každý hokejista z NHL zažiť túto atmosféru. Je to zážitok na celý život," povedal krátko pred nástupom na plochu štadióna Fišt hokejový obranca tímu NHL Boston Bruins Zdeno Chára.

Legendárni Tretiak a Rodninová zapálili oheň v Soči

O 22.54 h miestneho času (19.54 SEČ) sa rozhorel pred Olympijským štadiónom Fišt oheň XXII. zimných olympijských hier. Zapálili ho spoločne trojnásobný olympijský víťaz v hokeji Vladislav Tretiak, dnes prezident Ruskej hokejovej federácie, a krasokorčuliarka Irina Rodninová, ktorá v športových dvojiciach má na svojom konte tri zlaté medaily zo ZOH a desať z majstrovstiev sveta.

Olympijský oheň na plochu štadióna Fišt priniesla ruská tenistka Maria Šarapovová, od ktorej pochodeň prebrala atlétka Jelena Isinbajevová. Za mohutného aplauzu publika bol ďalším bežcom na záverečnom úseku olympijskej štafety zápasník Alexander Karelin. Od modernej gymnastky Aliny Kabajevovej dostali pochodeň Tretiak s Rodninovou a vybehli s ňou severnou bránou štadióna pomedzi špalier dobrovoľníkov a účinkujúcich k malej čaši, v ktorej zapálili oheň. Ten potom vystúpil do hlavnej čaše a rozhorel sa nad Olympijským parkom.

Olympijský oheň priniesli do Ruska 6. októbra 2013 z Grécka, kde ho týždeň predtým zapálili v antickej Olympii. Púť štafety po ruskom území odštartovala 7. októbra, teda presne štyri mesiace pred slávnostným otvorením ZOH v Soči. Na území najväčšej krajiny sveta štafeta s olympijským ohňom prešla po historicky najdlhšej trase po území hostiteľskej krajiny hier - spolu 65 000 km cez 129 miest a 2900 obcí vo všetkých 83 regiónoch Ruska. S pochodňou bežalo približne 14-tisíc účastníkov štafety.

Ešte pred zapálením ohňa oficiálne otvoril športovú slávnosť v Soči ruský prezident Vladimir Putin. Z tradičných oficialít slávnostného otvorenia nasledovalo odspievanie olympijskej hymny a vztýčenie olympijskej vlajky. Tradičný sľub, v ktorom sa účastníci zaviazali k dodržiavaniu pravidiel fair-play, predniesli zástupca športovcov Ruslan Zacharov (je rýchlokorčuliarom na krátkej dráhe), za rozhodcov technický delegát Medzinárodnej lyžiarskej federácie Viačeslav Vedenin a za trénerov Anastasia Popkovová, ktorá pripravuje ruských zjazdárov.

Chára sťaby maskot hier

Príchod slovenského vlajkonosiča a kapitána hokejovej reprezentácie Zdena Cháru do olympijského Soči vzbudil veľkú pozornosť. Na jeho tlačovú konferenciu do Slovak Pointu na železničnej stanici Adler prišli okrem slovenských aj ruskí, kanadskí, americkí i slovinskí novinári. Po príchode do olympijskej dediny sa s Chárom chceli odfotiť mnohí záujemci. Tridsaťšesťročný Trenčan bol vďaka vyše dvojmetrovej postave neprehliadnuteľným.

Na sociálnych sieťach na internete sa stala už hitom Chárova fotografia s kanadskou krasokorčuliarkou Kirsten Moorovou-Towersovou, ktorá meria 149 cm. Partnerka Dylana Moscovitcha v športovej dvojici je od 205 cm vysokého Slováka oveľa nižšia a postavou mu nesiahala ani po prsia.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

Súvisiace články