Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tour de France motivuje športovať. Nie každý je však Sagan
Zdielať na

Tour de France motivuje športovať. Nie každý je však Sagan

BRATISLAVA / Velits a Sagan. Aj vďaka týmto menám ožila cyklistika na Slovensku. Ľudia im fandia a s napätím sledujú preteky. Cyklistický boom posadlil na bicykle aj tých, ktorí predtým videli tento šport len na televíznej obrazovke. A mnohí rýchlo zistia, že cyklistika je poriadna drina.

Nepreceňte svoje sily, je to nebezpečné

"Ten ošiaľ, ktorý vidíme u ľudí na Slovensku počas Tour de France, kde naši chlapci ozaj podávajú fantastické výkony, tak si ľudia musia uvedomiť, že nie sú tak trénovaní a pri týchto teplotách to môže mať aj fatálne následky," upozorňuje Peter Privara, ktorý je bývalý cyklista a zároveň prezidentom Slovenského zväzu cyklistiky.

Netrénovaný človek ani nemusí vyjsť na Mount Ventoux - v tomto teple Vás môže zložiť aj 20 kilometrová tour po hrádzi. Porovnávať sa s týmito gladiátormi je nemožné. Kto sa im chce vyrovnať musí myslieť na to, že títo chalani trénujú každý deň, je to ich zamestnanie a je okolo nich mnoho odborníkov.  

Voda, voda a zas voda

Ak je vaša trasa 20 kilometrová a práve včera či predvčerom Vás zaujala nejaká etapa na tour de France, určite si zo dňa na deň nepridajte 100 kilometrov. Okrem úpalu môžete dostať aj kŕče do celého tela. "Môže nastať situácia, kedy dostávame tepelný šok ale aj ten únavový šok a môže dôjsť ku kolapsu," radí MUDr Pavel Malovič, športový lekár.

Nezabudnite si zobrať vždy niečo napitie, najlepšie čistú vodu, pretože ak spadnete z bicykla práve čistá voda je prvá pomoc. "Až potom pridú dezifekčné prostriedky ale najmä sa musí volať lekár," hovorí Malovič.

Najčastejšími pacientmi sú vo veku 20 až 40 rokov. V letnom období úrazy stúpajú a lekári ošetria aj 30 športových úrazov denne. Ak je vonku nad 28 stupňov a vypijete aj malé pivo už to nie ste Vy. "Hlava akoby sa oddelila od tela a nekontroluje Vaše pohyby a tým pádom dostávate šmyk aj na takých miestach, kde by ste sa nikdy nešmykli," dodáva Malovič.


Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita

Súvisiace články