Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO. Zabudnite na brušáky. Je tu novinka!
Zdielať na

VIDEO. Zabudnite na brušáky. Je tu novinka!

BRATISLAVA / Ste pripravení na plavky? Každý z nás sa určite teší na povaľovanie sa pri vode, ale musíme sa ešte dostať do formy a zhodiť pneumatiky v okolí brucha. Osvedčený sed-ľah, alebo takzvané brušáky, však tréneri neodporúčajú, pretože týmto cvikom si vraj vážne poškodzujeme chrbticu. Budúcnosť cvičenia vyzerá takto!

Nesprávnym cvičením, trpí chrbtica

Osobný tréner Radovan Gergeľ vysvetľoval na kameramanovi televízie JOJ, prirodzenú funkciu brušných svalov. Keďže mal na pleci ťažkú kameru ktorá ho ťahá na jednu stranu, musí mať zapojenú aj druhú stranu tela aby ju udržal. Práve v tom hrajú brušné svaly podstatnú úlohu.

Klasické cviky na posiľnovanie brušných svalov takzvané brušáky, ktoré sme sa učili v škole sú však málo efektívne a môžu aj škodiť. "Z toho čo vieme teraz tie brušáky naozaj nemajú význam," dodal tréner. Sed a ľah, stále patrí k základným cvikom na hodinách telesnej výchovy, možno aj preto ho v dospelosti berieme ako základný cvik na brucho, nemusí to byť však správne. "Je už iba na učiteľoch, akú prioritu dajú ktorým cvikom," poskytol vyjadrenie Michal Kaliňák, hovorca Ministerstva školstva SR.

Poraďte sa radšej s odborníkom

"Sú veľmi neefektívnym prostriedkom na chudnutie," hovorí zas Dušan Hamar, ktorý je odborník na pohyb športovcov z Univerzity Komenského v Bratislave. Podľa osobného trénera by sa brušné svaly nemali precvičovať klasickými brušákmi, pretože funkciou brucha nie je pohyb vytvárať, ale mu zabraňovať, ako v prípade nášho kameramana. V neposlednom rade treba myslieť aj na chrbticu.

Aj keď názory sú rôzne, všetci odborníci sa zhodujú, že športovať je potrebné. Nové trendy preto vychádzajú z reálnych pohybov, ktoré podporujú správnu funkciu brucha. Dajú sa rozdeliť do štyroch kategórií. Vo videu uvidíte presný postup.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články