Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Brazílske Jiu Jitsu. Bojové umenie z Japonska
Zdielať na

Brazílske Jiu Jitsu. Bojové umenie z Japonska

Brazílske Jiu Jitsu je zaujímavé, na Slovensku možno nie až tak známe bojové umenie. Má skoro storočnú históriu a netradičné pravidlá. Dobrou správou je, že nad silným súperom dokáže zvíťaziť aj slabší jedinec. Len musí vedieť, ako na to.

Toto bojové umenie má viacero zvláštností. Spätný pohľad do histórie ponúka dve mená. Tento šport pochádza z Japonska, hoci má vo svojom názve „brazílske“. Všetko sa začalo u Japonca menom Mitsuyo Maeda, ktorý prišiel do Južnej Ameriky podnikať.

Do Brazílie ho priniesol Japonec

Bol to aj bojovník, ktorý sa doma v Japonsku špecializoval na boj na zemi – cvičil tradičné jiu jitsu a judo. Usadiť sa v cudzej krajine a založiť kolónie mu pomohol miestny obchodník Gastao Gracie.

Maeda začal na znak vďaky učiť japonské bojové umenie jeho synov Carlosa a Helia. Keď sa po čase musel vrátiť domov, bratia trénovali, rozvíjali a rozširovali umenie sami. Práve u rodiny Gracie sa začínajú písať dejiny tohto športu.

Údery sú zakázané

Cieľom zápasu je znehybniť súpera a premôcť ho použitím pák na kĺby či škrtením. Zvláštnosťou je, že fyzicky slabší protivník dokáže byť v zápase silnejší, pokiaľ je technicky lepší. Zakázané sú však údery či kopy.

Brazílske jiu jitsu patrí medzi najefektívnejšie spôsoby boja na zemi a často je základom vedomostí bojovníkov MMA (mixed martial arts). V tomto športe nie je nič náhoda, je to totiž aj o uvažovaní a taktike. BJJ je vo svete dynamicky sa rozvíjajúci bojový šport a záujemcovia ho môžu trénovať už aj vo viacerých mestách na Slovensku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články