Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vodný slalom: V ankete triumf Hochschornerovcov a Dukátovej
Zdielať na

Vodný slalom: V ankete triumf Hochschornerovcov a Dukátovej

Zdroj: sita, Hochschornerovci na OH v Londýne

Víťazmi hlavných kategórií v ankete Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode (SZKDV) Kanoista roka 2012 sa stali bronzoví medailisti z Hier XXX. olympiády v Londýne v C2 vodní slalomári, súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci a víťazka dvoch tohtoročných pretekov Svetového pohára a šiesta kajakárka z londýnskych OH v K1 žien Jana Dukátová. Výsledky slávnostne vyhlásili v piatok večer v Modre.

Tridsaťtriročné dvojičky z Petržalky si v Londýne vybojovali už svoj štvrtú olympijskú medailu v kariére a sú s tromi zlatými a jednou bronzovou medailou najúspešnejšími vodnými slalomármi svetovej histórie. Na májových majstrovstvách Európy v nemeckom Augsburgu skončili druhí, čo bol už ich deviaty individuálny kov z kontinentálneho šampionátu v kariére, štrnásty celkovo spolu s pódiovými umiestneniami v súťaži družstiev.

Dvadsaťdeväťročná Jana Dukátová skončila pri svojej premiére pod piatimi kruhmi šiesta. V areáli Lee Valley White Water Centre v Broxbourne tak nenaplnila celkom svoje ambície, ale svoju kvalitu a príslušnosť k absolútnej svetovej elite potvrdila po OH dvoma prvenstvami na pretekoch Svetového pohára v Prahe a Čunove.

Ďalšími ocenenými boli bronzový medailista z Londýna v C1 Michal Martikán

Ktorého vyhlásili za najlepšieho kanoistu, víťazka finálových pretekov Svetového pohára v Čunove v C1 žien Katarína Macová, ktorej patrí honor najlepšej kanoistky a majster Európy v K1 mužov do 23 rokov na šampionáte v slovinskom Solkane Martin Halčin, čím sa potvrdila jeho pozícia slovenskej mužskej kajakárskej jednotky.

Podľa očakávania za najlepšieho mládežníka vyhlásili juniorského slalomárskeho majstra sveta zo šampionátu v americkom Wausau a člena družstva, ktoré v pretekoch 3xK1 na tomto šampionáte skončilo štvrté Miroslava Urbana. Tento talentovaný kajakár si do svojej zbierky tohtoročných úspechov pridal aj bronzovú medailu juniorských majstrovstiev Európy v slovinskom Solkane zo súťaže trojčlenných hliadok. Zjazdárom roka sa stal junior Andrej Málek, ktorý zatiaľ stále „pendluje“ medzi slalomom a zjazdom a zbiera medaily v oboch odvetviach.

SZKDV uviedol do svojej Siene slávy trénera Jána Stacheru a svojmu dlhoročnému generálnemu partnerovi SPP udelil Cenu za dlhoročný prínos. Ocenenia si prebrali aj tohtoroční jubilanti tréneri Peter Mráz a Peter Hochschorner st., ktorí oslávili 60. narodeniny.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články