Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Martikánov večný sok Estanguet (34) definitívne ukončil kariéru
Zdielať na

Martikánov večný sok Estanguet (34) definitívne ukončil kariéru

Trojnásobný olympijský víťaz vo vodnom slalome a veľký konkurent Michala Martikána Tony Estanguet sa rozhodol ukončiť kariéru.

Tridsaťštyriročný Francúz o tom informoval vo štvrtok najskôr prostredníctvom sociálnej siete Twitter. "Odložil som svoje kanoe. Končím ako tridsaťštyriročný. Ďakujem mojej rodine, sponzoron a vám všetkým za tento nádherný príbeh," napísal na Twitteri Estanguet.

Rodák z Pau vyhral olympijské hry v C1 mužov v rokoch 2000, 2004 a 2012

V Sydney 2000 i v Aténach 2004 zdolal Michala Martikána, v Londýne 2012 bol Slovák tretí. Estanguet má na svojom konte aj tri individuálne tituly majstra sveta (2006, 2009, 2010) a tri majstra Európy (2000, 2006, 2011). Na olympijských hrách v Pekingu bol vlajkonosičom výpravy Francúzska. V rokoch 2003 a 2004 vyhral hodnotenie Svetového pohára. Momentálne čaká na potvrdenie členstva v komisii športovcov Medzinárodného olympijského výboru, kam ho zvolili spoločne s ďalšími troma športovcami vrátane Danky Bartekovej počas OH v Londýne.

Velikán kanoistiky na divej vode

Estanguet sa zaradil medzi najväčšie osobnosti kanoistiky na divokej vode. Jeho súboje s Michalom Martikánom vždy priťahovali pozornosť vodnoslalomárskeho sveta. "Po olympijských hrách v Londýne som uvažoval o svojej budúcnosti. Prešiel som si celú svoju kariéru, počas ktorej som prežil veľké dobrodružstvá a mnohé silné príbehy. Absolvoval som veľké súboje s Michalom Martikánom i s bratom Patriceom, ktorý bol môj konkurent i tréner. Prežil som neskutočné olympijské momenty. Nie som unavený z pádlovania, ale už to bola rutina a myslím si, že nastal správny čas na toto rozhodnutie. Starostlivo som ho zvažoval," vyjadril sa pre L´Equipe Estanguet, ktorý je prvým Francúzom s troma olympijskými zlatými medailami v jednej disciplíne.

Bude pokračovať v práci pre MOV ?

Syn niekdajšieho medailistu z majstrovstiev sveta vo vodnom slalome Henriho Estagueta si uvedomuje, že opustiť život na divokej vode je veľmi ťažké. V najbližších mesiacoch sa chce venovať svojej rodine a pomáhať francúzskemu športu. Počká si zároveň na rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu, ktorý sa zaoberá podaním japonského kladivára Kodžiho Murofušiho a taekwondista Čchu Mu-jen z Taiwanu. Obaja napadli svoju diskvalifikáciu z volieb do komisie športovcov MOV. Ak by uspeli s odvolaním, kariéra Estangueta v MOV by bola ohrozená. "Môže sa stať čokoľvek. Som pripravený niesť zodpovednosť a chcem vstúpiť aj do sveta športovej politiky," doplnil Estanguet.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Estanguet a Martikán

Súvisiace články