Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Varga (23) chce vo finále MS ťažiť zo skvelej olympijskej formy
Zdielať na

Varga (23) chce vo finále MS ťažiť zo skvelej olympijskej formy

Slovenský reprezentant v triatlone Richard Varga (23) chce vo finálových pretekoch (Grand Final) tohtoročného 9-dielneho seriálu MS v novozélandskom Aucklande (17. - 21. októbra) vyťažiť čo najviac zo skvelej olympijskej formy.

Na OH skvelé 22.miesto

Jeho výborné 22. miesto na Hrách XXX. olympiády v Londýne je ovocím systematickej trojtýždňovej prípravy, ktorú pred OH 2012 absolvoval spolu s anglickými bratmi Alistairom a Jonathanom Brownleeovcami vo Švajčiarsku a v Anglicku.

"Škoda, že londýnska olympiáda nebola o sedem - osem týždňov neskôr," povedal úradujúci vicemajster Európy v triatlone medzi pretekármi do 23 rokov po návrate zo Španielska. Za týmto názorom si rodák z Bratislavy stál aj deň pred odchodom na Nový Zéland.

"Budem rád, keď sa mi vo veľkom finále majstrovstiev sveta na Novom Zélande podarí postúpiť do prvej dvadsiatky, respektíve pätnástky. Myslím si, že na takúto pozíciu mám momentálne natrénované. Všetko navyše by už bola čerešnička na torte. Miesto v prvej desiatke by bolo viac ako skvelé," prezradil Richard Varga ambície, s ktorými do dejiska finálových súbojov MS cestuje.

Na Novom Zélande únavová zlomenina

"Ak by mi niekto začiatkom roka, keď som sa práve z Nového Zélandu vracal domov s únavovou zlomeninou priehlavkovej kosti na ľavej nohe, povedal, že o deväť mesiacov budem v prvej tridsiatke svetového rebríčka triatlonistov, myslel by som si o ňom, že rozpráva zo sna alebo blúzni... Vtedy to pre mňa bola mimoriadne ťažká situácia. Najmä psychicky. Usiloval som sa o postup na olympiádu a zrazu som na niekoľko týždňov totálne vypadol z tréningu. Z Nového Zélandu som sa vrátil zranený. Nakoniec som všetko zlé prekonal, na poslednú chvíľu som postúpil na olympiádu, na ktorej som skončil na 22. mieste, na európskom šampionáte pretekárov do 23 rokov som obsadil 2. miesto a na dvoch poolympijských kolách Svetového pohára som skončil na 9. a 12. mieste. Čo viac si môžem želať," analyzoval doterajší priebeh najúspešnejšej sezóny v kariére najlepší plavec medzi svetovými triatlonistami Richard Varga.

Rastie aj vďaka bratom Brownleevcom

Veľkú zásluhu na jeho výkonnostnom raste má nie iba spomenuté predolympijské sústredenie s výbornými bratmi Alistairom a Jonathanom Brownleeovcami, ale aj začlenenie atletického trénera Kristiána Cupáka do jeho realizačného tímu. "Bola to mimoriadne dobrá voľba. Tréner Cupák mi veľmi pomohol nie iba po bežeckej stránke, v ktorej som sa potreboval zlepšiť, ale aj po mentálnej. Neuveriteľne mi pomohol ´naštartovať ´ moje pozitívne myslenie smerom k najdôležitejším pretekom kariéry. Už dávnejšie som si veril, vedel som, že mám schopnosti na veľmi dobrý výkon, ale tréner Kristián Cupák ma o tom presvedčil. Neviem, či v tomto smere, čo sa týka práce s psychikou zverenca, je na Slovensku momentálne lepší tréner. Som veľmi rád, že s ním spolupracujem," vysvetlil Richard Varga zdroje svojho zdravého súťažného sebavedomia, ktorým v Londýne prekvapil mnoho súperov.

"Samozrejme, veľmi mi pomohlo aj striebro z majstrovstiev Európy triatlonistov do 23 rokov, výkon na olympiáde a potom aj dve miesta v prvej pätnástke na pretekoch Svetového pohára. To sú výsledky, ktoré sa nerobia v silnej svetovej konkurencii každý týždeň. Teraz by som túto úspešnú sezónu chcel ukončiť ďalším skvelým výsledkom," neskrýval odhodlanie člen Národného športového centra (NTC) Bratislava, ktorému po desiatich rokoch spolupráce koncom septembra vypršal kontrakt v bratislavskom klube.

Na Nový Zéland cestuje už v piatok 5. októbra

Desať dní sa bude chystať priamo v dejisku na záverečné preteky tejto sezóny. V stredu 17. októbra bude súťažiť v akvatlone, v nedeľu 21. októbra pôjde klasický triatlon. "Stredajšie preteky, v ktorých budem jeden kilometer plávať a päť kilometrov bežať, považujem za veľmi dobrý tréning pred nedeľňajšími hlavnými pretekmi," povedal majster sveta v akvatlone z MS 2010 v Budapešti.

Ak sa mu podarí dostať sa koncom roka do prvej dvadsaťpäťky svetového rankingu, ušetrí budúci rok veľa fyzických a psychických síl a, samozrejme, aj finančných prostriedkov. Budúci rok bude totiž priamo nasadzovaný na preteky seriálu Svetového pohára, vďaka čomu nebude musieť lietať po celom svete na rôzne kontinentálne šampionáty a zbierať body do rebríčka ITU, aby mohol na pretekoch MS štartovať. "Teraz mi tento náročný proces odpadne a budúci rok budem môcť svoje úsilie zamerať najmä na dobrý tréning. To bude pre mňa mimoriadne dôležité, lebo napríklad teraz na konci sezóny som najviac uťahaný z cestovania. Nedávno som bol na pretekoch Svetového pohára v Jokohame, v nedeľu som sa vrátil domov a teraz v piatok opäť cez Japonsko cestujem na Nový Zéland. Je toho už naozaj dosť. Ešte šťastie, že z dejiska MS sa vrátim až 7. novembra. Aspoň na záver sezóny si trochu oddýchnem, aby som načerpal sily do tej budúcej," konštatoval Richard Varga.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Richard Varga na OH

Súvisiace články