Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Svet milionárov a robotníkov. Toľko zarábajú olympijski víťazi
Zdielať na

Svet milionárov a robotníkov. Toľko zarábajú olympijski víťazi

Už dávno neplatí, že na olympiáde je dôležité najmä zúčastniť sa. Každý športovec chce predovšetkým vyhrať! Aj keď finančná odmena za medailu predstavuje u niektorých len smiešne denné vreckové.

Olympijski víťazi si peniaze za odvedenú prácu zaslúžia, o tom niet pochýb. No aj medzi nimi sú priepastné rozdiely - pokiaľ ide o sledovanosť ich športu, ale najmä o zárobky. 

Príjmy aj z reklamy

K tým z kategórie milionári patria LeBron James, Roger Federer, Usain Bolt či Serena Williamsová a Michael Phelps. Ich príjmy zo súťaží nemalou mierou vylepšujú aj reklamné agentúry a sponzorské zmluvy. A niet sa čo diviť, keďže sa ich mená spájajú so slovíčkom fenomenálny. Tu sú ich mesačné zárobky.

ŠportovecŠportZárobok
LeBron James basketbal3 650 862 €
Usain Bolt atletika1 394 259 €
Serena Williamstenis1 116 213 €
Michael Phelpsplávanie

   668 922 €

Ako o fenoméne sa dá hovoriť aj o olympijskom víťazovi v bedmintone. Číňan Lin Dan, ktorý si mesačne prilepší o takmer 3 milióny eur, je oproti spomínaným hviezdam iba stredná liga.

Chudobní príbuzní

Pokiaľ ide o Slovensko a Česko, tak je lepšie hovoriť o ročných zárobkoch. Medzi tých bohatších patrí cyklista Sagan, no strieborná z Londýna Štefečeková je doslova chudobnou príbuznou spomínaných hviezd, a to aj keď k tejto sume pripočítame odmenu 35 tisíc eur za získanie medaily.Tu sú ročné zárobky niektorých slovenských a českých športovcov. 

ŠportovecŠportzárobok
Barbora Špotákováatletika10 000 000  Kč
Peter Sagancyklistikamin. 33 000 €
Zuzana Štefečekovástreľbacca  10 000  €
Samuel Piaseckýgymnastika 2 - 4 000 €

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články