Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nahý skočil do Temže. Teraz pobláznil Britániu aj Bolta
Zdielať na

Nahý skočil do Temže. Teraz pobláznil Britániu aj Bolta

Skočil nahý do Temže, v mladosti bol divoký, stenu mu zdobil plagát velikána svetového boxu Mohhameda Aliho. Po olympijských hrách bude možno práve on ozdobou stien detí. Britský vytrvalec Mo Farah sa stal novou modlou v Británii.

Nová modla Británie

Mo Farah sa stal siedmym vytrvalcom v histórii, ktorý získal olympijské double na 5 000 a 10 000 metrov. Mraz behal človeku po chrbte v momente, kedy 80-tisícový dav spieval na jeho počesť "God Save the Queen". Mo Farah je prvým Britom, ktorý vyhral zlato v behu na 10 000 metrov.

O týždeň neskôr vyhral aj polovičnú trať. Pobláznení Briti na tribúnach šaleli. "Neuveriteľné! Vedel som, že musím vydržať do konca. Bez divákov by som to nezvládol," tvrdí 29-ročný bežec, ktorého cituje portál idnes.cz. "Bola to dlhá cesta. Drel som, pre toto som drel. Nebolo to jednoduché, ale stálo to za to."

Farah pochádza zo Somálska, chudobnej africkej krajiny. Niekoľko rokov žil v Džibuti. Keď mal osem rokov, s otcom odišiel do rodnej krajiny, Veľkej Británie. V jej drese zažil úplný vrchol. "Mobot" zatočil ruky nad hlavu, končekmi prstov sa dotkol hlavy tak, aby virtuálne vytvoril písmeno M. Predviedol pár "brušákov" a neveriacky pozeral do kamier. Eufória nemala konca.

Len jedna žena stála v tom burácajúcom hľadisku pokojne. Tania Farahová pohladkala svoje tehotenské bruško a usmiala sa. V najbližších týždňoch očakáva narodenie dvojičiek - dievčat. "Pre každú z nich mám jedno zlato," tešil sa.

Dajte mu šľachtický titul!

Dajte mu šľachtický titul. nech žije Sir Mo, kričali televízni komentátori. Poklonu mu zložil aj Usain Bolt. V cieli šprintérskej štafety, v ktorej Jamajka prekonala svetový rekord, nehádzal svoje slávne blesky. Napodobnil Farahovho "Mobota". "Toto urobil? Veď on je predsa legendou. Bolo to famózne," rozplýval sa Farah.

Atletický program olympijských hier uzavreli symbolicky dva jeho najväčší hrdinovia - Jamajčan a Brit. Vystupovali na stupne víťazov s tým, že predvedú svoje víťazné gestá. Ale obrátene. A štadión sa mohol zblázniť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články