Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cenné kovy na olympiáde? Aj zlato je vlastne striebro!
Zdielať na

Cenné kovy na olympiáde? Aj zlato je vlastne striebro!

Olympiáda v Londýne je v plnom prúde a každý deň sa na nej odovzdávajú medaily. Každý športovec samozrejme povie, že ocenenie je preňho to naj a má nevyčísliteľnú hodnotu. Všetko má však svoju hodnotu.

Keď je zlato striebrom

Zlato, striebro či bronz. Ak by sa ho, čisto teoreticky, rozhodol športovec speňažiť, zarobil by vždy rozdielnu sumu. "Zlatá z Londýna je cennejšia, ako zlatá z Atén. Dokonca by sme mohli povedať, že kvôli burzovým hodnotám zlata je najcennejšia v histórii," potvrdil analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Cena zlata a drahých kovov stúpa. Najmä v časoch krízových neistých. A to aj napriek tomu, že zlatá medaila videla zlato len z rýchlika. "Zlatá sa len nazýva zlatou a v skutočnosti 92 percent  je striebro," dodal analytik.

Pri medailách však nejde o nominálnu, ale emocionálnu hodnotu. Čech Lukáš Pollert predal svoju zlatú z Barcelony a striebornú z Atlanty spolu za 150 tisíc českých korún. Apropo, naposledy sa čisto zlaté medaily odovzdávali pred sto rokmi v Štokholme...

Z 240 eur stúpla cena na 1530!

Kto kúpil zlato pred piatimi rokmi, ten sa môže momentálne skutočne tešiť na skvelé výnosy. Veď zlato - kto by ho nechcel? Jeho cena raketovo vzrástla a zlatá horúčka ďalej pokračuje. V susednom Rakúsku napríklad vrcholí. A zatiaľ čo pred 5 rokmi za uncu pýtali obchodníci 300 dolárov (240 eur), dnes to je neuveriteľných 1900 (1530 eur)!

"Po prúte zlata je dvojnásobný až trojnásobný dopyt ako v rokoch pred krízou. Ale všetko je to len otázka strachu - strachu z toho, či padne euro, čo urobí Grécko a Španielsko," upozorňuje Markus Fasching z rakúskej zlatej rafinérie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/AP

Súvisiace články