Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Klusáckym dostihom po 230-tich rokoch odzvonilo
Zdielať na

Klusáckym dostihom po 230-tich rokoch odzvonilo

Klusácke dostihy, ktoré majú na Slovensku dlhoročnú tradíciu, ohlásili svoj koniec. Posledný raz si v tomto športe kone zmerali sily v Novom Tekove. V úlohe pretekára sa na klusáckej derniére objavil aj náš kolega Dalibor Skladan.

Kar klusáckeho športu

"Je to smutné, lebo roky som sem chodil. My sme vlastne prišli na kar klusáckeho športu. Sú to smutné okamihy," hovorí reportér Dalibor Skladan. Toto sú pocity ľudí, ktorí sa tomuto športu venujú dlhé roky. 79-ročný bývalý reprezentant a tréner pán Imrich Alkér sa pred štartom neubránil aj slzám. "Som plakal, niet peňazí a majitelia neinvestujú do koní," hovorí pán Imrich.

Na záverečné preteky prišli jazdci s odhodlaním ukázať krásy tohto náročného športu. Kôň totiž musí po celý čas iba klusať, v prípade ak urobí chybu, je diskvalifikovaný.

Ide však o šport, ktorý si vyžaduje veľa peňazí. Práve preto u nás postupne klesal záujem. Problém je aj v tom, že máme málo klusáckych koní. Prvé takéto preteky boli na našom území v roku 1780. Skončili teda po vyše 230 rokoch! 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články