Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
K4 má na umiestnenie na olympiáde v Top 6
Zdielať na

K4 má na umiestnenie na olympiáde v Top 6

Slovenský štvorkajak bude na 1000 m trati na OH 2012 v Londýne štartovať v zložení Peter Gelle, Martin Jankovec, Erik Vlček, Juraj Tarr. Z pôvodnej posádky, ktorá na minuloročnom svetovom šampionáte v Szegede štvrtým miestom vybojovala olympijskú miestenku, vypadli bratia Michal a Richard Riszdorferovci.

Richard Riszdorfer netajil sklamanie

Dlhoročný "háčik" slovenskej káštvorky Richard Riszdorfer netajil veľké sklamanie, že nebude môcť štartovať v Londýne. "Bolí ma to, som nesmierne sklamaný. Splnil som kritéria, keď na prvých kvalifikačných pretekoch v Račiciach som skončil tretí a na druhých piaty, napriek tomu som sa nedostal do olympijskej káštvorky pre Londýn. Rozhodnutie prezídia je domotivujúce aj pre mladších kanoistov a ďalšiu generáciu. Predseda SZRK Róbert Petriska totiž porušil kritéria a o zložení káštvorky rozhodlo to, s kým sa kamarátia Vlček a Tarr. Najprv "vyšupli" môjho brata Miša Riszdorfera a teraz aj mňa. Chcem na všetko zabudnúť, verím, že čas to vylieči. S kanoistikou určite nekončím, hoci po posledných udalostiach som trochu stratil chuť," povedal strieborný medailista v K4 z OH 2008 v Pekingu a držiteľ bronzu z Atén 2004.

Gelle naopak žiaril šťastím

Veľkú radosť z rozhodnutia prezídia neskrýval Gelle, ktorý rovnako ako Vlček absolvuje v Londýne dve disciplíny. "Som šťastný, že som sa napokon dostal do olympijskej káštvorky. Počas víkendu sme v tomto zložení jazdili v Komárne a išlo sa nám výborne. S ostatnými chalanmi v lodi si super rozumiem. Som presvedčený, že na tréningoch bude vládnuť výborná atmosféra a že zažijeme spolu veľa zábavy. Na post "háčika" som zvyknutý z deblovky, v ktorej jazdím s Erikom Vlčekom, o inom mieste v káštvorke som ani neuvažoval. S Erikom bude pre nás bude teraz ľahšie skĺbiť tréningy K2 a K4, navyše Jankovec s Tarrom nám môžu robiť výborný sparing. Po olympijskom sľube pôjdeme na sústredenie do Račíc. Potom budeme trénovať v domácich podmienkach v Komárne a Trenčíne," povedal úradujúci majster sveta v K2 na 1000 m.

Generačná výmena prišla ešte pred OH

Z pôvodnej zostavy štvorkajaku vypadol ako prvý Michal Rizsdorfer, ktorý sa prakticky vzdal bez boja. Počas víkendu si ani nevyskúšal testovaciu jazdu. "Dovolím si nekomentovať toto rozhodnutie. Bolo to slobodné rozhodnutie Miša Riszdorfera. Jednoducho to vychádzalo zo zloženia posádky, ktorú sme po majstrovstvách Európy analyzovali a dospeli sme k záveru, že sme vybrali najlepších singlistov z druhých kvalifikačných pretekov," skonštatoval Petriska, ktorý k olympijským ambíciami K4 dodal: "Od K4 očakávame potvrdenie tých časov z testovania a prípravy, ktorá ešte bude pokračovať mesiac. K4 má na olympiáde na veľmi dobré umiestnenie, čo pre nás predstavuje všetko od 6. miesta vyššie."

Kompletná nominácia na OH uzrela svetlo

Prezident SZRK Petriska v pondelok zverejnil kompletnú olympijskú nomináciu slovenských kanoistov. V C1 na 200 m bude na OH 2012 v Londýne štartovať Ľubomír Hagara, v K1 na 1000 m Marek Krajčovič. V K2 na 1000 m sa predstavia Gelle s Vlčekom a v K2 žien na 500 m Ivana Kmeťová s Martinou Kohlovou. "Nad zostavou štvorkajaku sme si lámali hlavu dva mesiace. Konečné rozhodnutie sa zrodilo v sobotu, pričom by sa dal ten proces rozdeliť do troch fáz," vysvetlil Petriska na pôde SZRK: "Hodnotila sa technická spôsobilosť pádlovania K4 i výkonnosť, teda výsledný čas. Samozrejme, že dôležitým faktorom v takýchto prípadoch sú vzťahové otázky medzi členmi štvorkajaku. Takže tímová spolupráca je to, čo zbrzdilo celý ten proces výberu olympijskej K4. V podstate sme to riešili šesť mesiacov. Verejne sa o tom vie, že táto skupina prežila spoločne už veľa úspechov, ale v poslednom roku to boli skôr neúspechy vzťahové ako výkonnostné. Na tom sa to celé zakladá. Verím, že novozložená káštvorka skončí na OH v Londýne do 6. miesta," Petriska.

TASR

Súvisiace články