Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Dve slovenské lode do A-finále, jedna do B-čka
Zdielať na

Dve slovenské lode do A-finále, jedna do B-čka

Zdroj: TASR

Slovensko bude mať v sobotu predpoludním vo finálovom bloku pretekov na 1000 m na XIV. majstrovstvách Európy v rýchlostnej kanoistike v chorvátskom Záhrebe trojnásobné zastúpenie.

Už v piatkových rozjazdách si účasť v bojoch o medaily v K2 zaistili úradujúci svetoví šampióni na tejto trati z vlaňajších MS v maďarskom Szegede Peter Gelle s Erikom Vlčekom, keď s vypusteným záverom skončili druhí, priamo postupovali prví traja. "Pôvodne mali byť tri rozjazdy a postupovať mal len víťaz. Tesne pred štartom sme sa dozvedeli, že rozjazdy sú len dve a priamo do finále postupujú tri lode. Povedali sme si, že by sme mali zvládnuť priamy postup. To, že nemusíme štartovať v semifinále, je dobré aj pre Erika Vlčeka, ktorý sedí aj v štvorkajaku a aspoň v tomto veľkom teple ušetrí sily. Išlo sa nám výborne, nejakú rezervu sme si určite ešte nechali a ku koncu, keď Erik videl, že sme vpredu, tak zakričal, aby sme už príliš netlačili. Mohli sme zvoľniť," zhodnotil pre www.canoe.sk prvú jazdu na šampionáte Peter Gelle.

Majstri sveta by za normálnych okolností o inom ako o európskom zlate nemali uvažovať, ale v olympijskej sezóne majú iné priority. "Tieto preteky berieme ako veľmi kvalitný tréning. Vzhľadom na olympiádu nie sú pre nás také dôležité ako v iných sezónach. Vo finále chceme predviesť dobrú jazdu a keď to dobre pôjde, môže z toho byť medaila. Predovšetkým potrebujeme získať reálny obraz o tom, ako na tom sme, prípadne akou cestou sa má uberať náš tréning pred olympiádou," pridal háčik lode Peter Gelle.

V popoludňajších semifinálových jazdách sa k nim v K1 žien pridala Dana Ivanovová. Hneď pri svojej premiére na európskom šampionáte si vyskúša chuť a atmosféru veľkého finále.

Tretím slovenským finalistom je kajakár Martin Jankovec. Na priame boje o medaily mu to síce nevyšlo, ale v tejto konkurencii je pre neho aj B-finále (o konečné 10. - 18. miesto) dobrým výsledkom.

Preteky sa nevydarili Matejovi Rusnákovi. V semifinále C1 na kilometrovej trati dopádloval až na piatej pozícii, a to pre 24-ročného Piešťanca znamenalo koniec nádejí.

Výsledky - semifinále na 1000 m:

K1 muži:
II. semifinále: 1. Francisco Cubelos (Šp.) 3:29,990, ... 6. Martin Jankovec (SR) 3:34,934 - postúpil do B-finále (o konečné 10. - 18. miesto)

K1 ženy: 1. Anna Adamová (ČR) 4:09,093, ... 3. Dana Ivanovová (SR) 4:14,485 - postúpila do finále

C1 muži: 1. Mathieu Goubel (Fr.) 3:56,567, ... 5. Matej Rusnák (SR) 4:01,007 - z ďalších bojov je vyradený