Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Smutný koniec sezóny pre Alenu Procházkovú
Zdielať na

Smutný koniec sezóny pre Alenu Procházkovú

Zdroj: TASR - Procházková Alena

Niekoľko sezón bola bežkyňa na lyžiach Alena Procházková suverénnou slovenskou jednotkou na úzkych doskách.

Na pomaly sa končiacu sezóny však určite nebude spomínať rada. Už začiatkom decembra sa u nej začali prejavovať príznaky ochorenia. Lekári u nej diagnostikovali oslabenú imunitu organizmu. Na viac ako mesiac sa stiahla z pretekového kolotoča, už sa jej však nepodarilo naň naspäť naskočiť. Vo svojich záverečných dvoch vystúpeniach vo Svetovom pohári vo fínskom Lahti a nórskom Drammene sa dokonca nekvalifikovala do hlavnej súťaže vo svojej najobľúbenejšej a najsilnejšej disciplíne - šprinte klasickou technikou. „Nie je to vôbec to, čo by sme chceli a potrebovali. Čiastočne však beriem vinu z posledných pretekov aj na seba. Nestáva sa nám to často, ale ani v Lahti ani v Drammene sme netrafili výber lyží a voskov. V oboch prípadoch sa bežalo na mokrom technickom snehu a nemali sme šťastnú ruku. Treba však povedať aj to, že Alena nie je v takej forme, aby miešala karty na najvyšších priečkach,“ povedal v rozhovore pre SITA tréner 27-ročnej Banskobystričanky Ján Valuška.

Neúspešné vystúpenie v kvalifikácii v Drammene bolo jej posledným v seriáli bojov o krištáľový glóbus. V budúcotýždňovom finále v Štokholme a Falune už bude štartovať iba päťdesiat najlepších v celkovej klasifikácii. Alena Procházková sa pohybuje v siedmej desiatke aktuálneho poradia. „Vraciame sa domov, sezóna sa pre nás skončila. Ak prídeme bez problémov na Slovensko, bude Alena štartovať cez víkend na Skalke pri Kremnici na Bezroukovom memoriáli,“ dodal Ján Valuška.

Jeho zverenka v končiacej sa sezóne bodovala iba trikrát. Koncom novembra skončila v šprinte klasickou technikou vo fínskom Kuusame šestnásta, o dva mesiace neskôr v tej istej disciplíne v estónskom Otepää obsadila 24. miesto a nakoniec v polovici februára uzatvárala v poľskej Szklarskej Porebe v skejtovom šprinte elitnú desiatku. Celkovo nazbierala 48 bodov. Menej mala na svojom konte naposledy v sezóne 2006/07, keď prakticky iba vstupovala do sveta „veľkých“ pretekov - iba 24.

Najčítanejšie