Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Po začiatočnom zdráhaní Američania premohli Lotyšov, Fíni sa popasovali s Nórmi
Zdielať na

Po začiatočnom zdráhaní Američania premohli Lotyšov, Fíni sa popasovali s Nórmi

KOLÍN NAD RÝNOM/PARÍŽ / Hokejisti Spojených štátov amerických zvíťazili 5:3 nad Lotyšmi v úvodnom sobotňajšom zápase "slovenskej" A-skupiny v Kolíne nad Rýnom na MS v Nemecku a Francúzsku.

 Američania v druhej tretine priebežne zaostávali 1:3, do prestávky však zmazali manko a v závere tretej časti rozhodli o svojom triumfe gólmi Andrewa Coppa a Dylana Larkina. Druhý menovaný skóroval do prázdnej bránky. Američania sa vyšvihli na prvú priečku A-skupiny, majú 12 bodov. Ešte v sobotu ich môžu odsunúť jedenásťbodoví Rusi, ktorí majú k dobru popoludňajší súboj proti Slovákom (16.15 h). Lotyši s 9 bodmi figurujú na 4. pozícii.

Fínsky hokejový tím na majstrovstvách sveta v Nemecku a Francúzsku opäť nedokázal získať tri body. V severskom súboji zdolal výber Nórska 3:2 až v predĺžení. Po prvej tretine bolo skóre prekvapivo v prospech "bielo-červených" 1:0, keďže v 19. min počas presilovej hry mieril presne Anders Bastiansen. V druhom dejstve Fíni šliapli na plyn. Najprv vyrovnal v 26. min v početnej výhode Juuso Hietanen a o dve minúty už išli Suomi do vedenia zásluhou Juliusa Honku.

Na tri body im to však napokon nestačilo, keďže 29 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času v hre bez brankára Nóri dotlačili puk za Joonasa Korpisala a nasledovalo predĺženie. V ňom rozhodol Markus Hännikainen, ktorý naskočil na ľad z trestnej lavice a v samostatnom úniku prekonal gólmana Larsa Haugena. Fíni získali do tabuľky B-skupiny 2 body a figurujú na štvrtom mieste. Nóri opäť ulúpili favoritovi aspoň bod a sú v parížskej skupine na piatej priečke.

A-skupina:
Lotyšsko - USA 3:5 (1:0, 2:3, 0:2)

Góly: 12. Blugers (Bičevskis), 21. Daugaviňš (A. Džeriňš, Rob. Bukarts), 32. Cibulskis (Indrašis) - 30. Compher (A. Lee), 34. Bjugstad (Schmaltz, Keller), 39. Gaudreau (Trouba, Bjugstad), 57. Copp (Hellebuyck), 59. D. Larkin
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fonselius (Fín.), Iverson (Kan.) - Jensen (Dán.), Lazarov (Rus.)

B-skupina:

Nórsko - Fínsko 2:3 po predĺžení (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)
Góly: 19. Bastiansen (Nörstebö), 60. Martinsen (Roest) - 26. Hietanen (S. Aho, V. Lajunen), 29. Honka (Ohtamaa, Hännikainen), 62. Hännikainen (Pyörälä)
Vylúčení: 5:6 na 2. min, navyše Ohtamaa (Fín.) 10 min za útok na hlavu, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jeřábek (ČR.), Kubuš (SR) - Deduľa (Bielor.), Otmachov (Rus.), 8108 divákov