Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Víťaz Rely Dakar 2011 chce medailu z OH v Londýne
Zdielať na

Víťaz Rely Dakar 2011 chce medailu z OH v Londýne

Zdroj: sita - Nasser Al-Attiyah

Víťaz tohtoročnej motoristickej Rely Dakar 2011 skúsený katarský jazdec Nasser Al-Attiyah túži po medaile z olympijských hier v Londýne 2012.

Sympatický štyridsaťročný rodák z Dauhy to prezradil v Bratislave pri príležitostí skúšobných jázd na offroadovej trati v Devínskej Novej Vsi. Ako je známe, Al-Attiyah triumfoval na tohtoročnom prestížnom motoristickom podujatí s nemeckým spolujazdcom Timom Gottschalkom na automobile Volkswagen Touareg, ktoré mimochodom vyrábajú iba neďaleko Bratislavy. Katarčan v roku 2010 skončil na Rely Dakar na druhom mieste s minimálnym odstupom 2:12 min za víťazným Carlosom Sainzom. Okrem toho však má na svojom konte už štyri olympijské účasti, svoju krajinu reprezentuje v streleckej disciplíne skeet. "Vždy som sníval o tom, že budem štartovať na Rely Dakar. Tento sen sa mi splnil, dokonca sa mi podarilo toto podujatie vyhrať. Motiváciu do budúcnosti však nestrácam. Chcem súťažiť aj v roku 2012, pre mňa aj pre celý tím je to veľká výzva," povedal pred bratislavskými exhibičnými jazdami Al-Attiyah.

Už v novembri 2010 si katarský pretekár vybojoval miestenku na svoju už piatu olympiádu, takže po Atlante 1996, Sydney 2000, Aténach 2004 a Pekingu 2008 sa predstaví aj v roku 2012 v Londýne. Ani na tomto podujatí nemá Al-Attiyah nízke ambície. "Už v Aténach som siahal na medailu, no napokon som skončil až na štvrtom mieste. Som šťastný, že môžem štartovať už na piatej olympiáde. O rok v Anglicku by som sa chcel dostať medzi najlepšiu trojku pretekárov a získať medailu. Splnil by sa mi tak ďalší sen," prezradil skúsený motorista pri svojej premiérovej návšteve Slovenska. "Ešte som tu nikdy predtým nebol, je to moja prvá návšteva. Veľmi sa mi tu páči, ľudia sú tu veľmi srdeční a zaujímajú sa o motoristický šport," poznamenal Al-Attiyah.

Katarčan jazdiaci na Volkswagene Touareg má na svojom konte už tri štarty na Rely Dakar (1x víťazstvo, 1x druhé miesto a 1x diskvalifikácia), všetky však absolvoval v Južnej Amerike na území Argentíny a Čile. "Podľa mňa je situovanie Rely Dakar do Južnej Ameriky dobrým riešením. V Argentíne rely nie je jednoduchá, teda podľa mňa je o dosť náročnejšia ako v Afrike. A pre celý šport je dobré, že sa posledné roky jazdí v novej lokalite," prezradil Nasser Salih Nasser Abdullah Al-Attiyah a na margo náročnosti podujatia dodal: "Celá Rely Dakar je náročná, pretože stále vás tlačí limit. Takmer desaťtisíc kilometrov je veľmi náročných. Som rád, že som v januári zvíťazil a o to isté sa budem snažiť aj v ďalšom roku."